Med en Crockpot Express kan du njuta av dina favoritrecept på en bråkdel av tiden. Experimentera med dina recept några gånger för att lära dig hur du bäst anpassar favoriterna till en tryckkokare.

Konvertera andra recept

Minska vätskan i receptet med hälften. Spisplatta och konventionella ugnsrecept använder mer vätska för att mycket ångar bort under tillagningen. Detta sker inte i en tryckkokare. Om halvering av vätskan reducerar den till mindre än 1/2 kopp, tillsätt 1/2 kopp vatten för att producera ångan som behövs för tryckkokningen.

Från slowcooking till tryckkokning 

SLOWCOOKING TID

10 tim på LÅG / 5 tim på HÖG

8 tim på LÅG / 4 tim på HÖG

6 tim på LÅG / 3 tim på HÖG

4 tim på LÅG / 2 tim på HÖG

TRYCKKOKNING TID

30 min HIGH PRESSURE

24 min HIGH PRESSURE

18 min HIGH PRESSURE

12 min HIGH PRESSURE

Anpassa ditt slowcooker-recept till tryckkokaren

Tiden. En köttbaserad maträtt som kan kokas 8 timmar på låg eller 4 timmar hög i en slowcooker, kan lagas lika bra på 25-30 minuter i en tryckkokare. Du kan använda Meat/Stew-knappen på rött kött, och det är värt att prova Poultry-knappen om det är kyckling! Viktig anmärkning: Kontrollera att ventilen är inställd på “stängd” och inte på “öppen”.

Kontrollera vätskenivån. Tryckkokaren behöver minst en kopp vätska för att komma upp till tryck. Kött kommer att släppa köttsaft när det kokas, men du bör fortfarande börja med en kopp vätska i botten för att vara säker. Det kan vara en anpassning från ett slowcooker-recept, för mat som stekar, hela kycklingar eller strimlad kyckling, behövs ofta bara att du lägger till 1/4 kopp. Du kan lägga till vatten eller buljong för att få det att fungera för tryckkokaren.

Har bråttom? Då kan du tänja på gränserna lite. Om du till exempel har fryst kyckling och ditt kokkärl är halvfullt eller mindre än så, är det en bra chans att koka den med 15-minuters Poultry-inställning och en snabb frisättning. (Det är ca 35 minuter totalt koktid.) När ångan har sjunkit, om du öppnar grytan och köttet inte är färdigt (helst inte alls rosa när det gäller kyckling) slösades du bara i cirka 5 minuter. Lossa locket igen, sätt ventilen på “stängd” och ställ in en manuell trycktimer i 5-10 minuter. Det kommer inte ta så lång tid att komma tillbaka till trykkokning eftersom allt är så varmt redan. Här får du chansa på tiden. Var det nästan klart kan du vara djärv och öppna locket med en gång (efter att ångan släpptes ut genom att försiktigt vrida ventilen till ”öppen”. Om det bara verkade vara halvvägs klart, kanske du vill ge det 10 minuter för en naturlig frisättning innan du kontrollerar. När du har bestämt tidpunkten en gång, skriv ner den så är du säker nästa gång.

 • Även om högt tryck är standardinställningen, kan du använda lågt tryck för mer delikata ingredienser som ägg, vanilj, kycklingbröst och skaldjur. Det tar lite längre tid, men det finns mindre risk för överkokning.
 • Undvik att laga magert kött som fläskfilé i tryckkokaren; det kommer att bli torrt. Allt kött som har lite fett passar bra.
 • Om du vill ha en tunn sås, öppna grytan och använd sautéfunktionen för att reducera bort en del av vätskan.
 • Undvik följande livsmedel: Mejeriprodukter, klumpar sig under tryck så de är inte ett bra val. De kan tillsättas eller röras i eller sjuda på slutet.
  Vin avdunstar inte under tryck, så det förblir syrligt och rått. Du kan lägga till vin på slutet och det sjuda (med locket av och inte under tryck).
  Slutligen bör förtjockningsmedel, som majsstärkelse eller arrowroot, inte tillagas under tryck. Blanda dem istället med vatten och vispa i dem på slutet med eller utan värme. Ofta lägger jag till arrowroot i slutet och rätten är fortfarande så varm då behöver man inte ha den på “Sauté”-funktionen.
 • Minska tillagningstiden till minst1/3 av tillagningstiden i originalreceptet. (se tabell ovan) Börja med att bereda receptet i tryckkokaren när det har nått trycket. En hel kyckling som du bryner först kan koka klart på 1 minut! om du låter den släppa trycket naturligt (20 min).
 • Bryna för smakens skull – Köttet kommer inte att brynas i en tryckkokarens fuktiga värme, så du måste först bryna den själv. Grytbitar, stekar och fläskkotletter kommer att dra stor nytta av den extra smaken bryningen ger.
 • Inte för tjock sås! – Använd inte en tjock sås som din matlagningsvätska utan att tunna ut den först. Det kan tyckas som en bra idé att använda BBQ sås för att laga ditt fläskkött, men det kommer att bränna fast! Crock Pot Express går från 0-60 FORT! En söt tjock sås som BBQ kommer att bränna fast innan den hunnit tunnas ut av köttsaften.
 • Koka inte längre än vad du behöver – Överkokning med några minuter kan göra dina bönor till mos. Koka hellre några minuter mindre så blir köttet mörare. Koncentrera dig på huvudingredienserna och använd tidtabeller för att bestämma rätt tid för dina anpassade recept.
 • Om receptet innehåller mejeri, är den allmänna regeln att lägga till den i slutet, efter att tryckkokningen är över.
 • Skriv upp! Lär dig av dina framgångar och från dina misslyckanden!

Lämna ett svar