Allt fler väljer att slopa köttet för en vegetarisk, eller till och med vegansk, kost. Inte så konstigt, då det mesta pekar på att växtbaserad mat är bättre för både miljö och hälsa. Men trots det florerar det en hel del myter om vegokäk.
Dietisten Sofia Antonsson reder ut några av de vanligaste myterna om växtbaserad mat.
1. Äter man vego får man inte i sig tillräckligt med protein
Att animalier är den enda källan till proteiner är det vanligaste missförståndet av dem alla.
– Vegetariskt protein är lika bra som animaliskt, det handlar bara om att byta ut mot rätt saker. En del som går över till vego tänker att de bara kan välja bort kött utan att ersätta det med någonting.
Vad ska man ersätta med då?
– Baljväxter som bönor och linser är det absolut bästa sättet att få i sig fullvärdigt protein men också vitaminer och mineraler. Men är man inte inbiten vegetarian eller vegan kanske man tycker att det är lite svårt att laga mat med dessa.
2. Man måste äta kött för att bygga muskler
– Det här är inte heller sant. Dessutom tror många som tränar på en motionärnivå att man behöver äta en massa proteintillskott. Det är helt fel, de flesta av oss får i oss alldeles tillräckligt med protein som det är, säger Sofia Antonsson och fortsätter:
– I muskelbyggaravseende är det ingen skillnad mellan animaliskt och vegetariskt protein. Tränar man mycket och är osäker på om man får i sig tillräckligt finns det en massa vegetariska proteinpulver på marknaden, med havre, ärtor och spirulina till exempel.
3. Vego är tråkigt
Linsgrytor och bönor i massor, eller?
– Nidbilden av vegetarianer som bara sitter och äter en massa tråkiga grytor med linser och bönor kanske stämde bra förr, men i dag har det blivit trendigare med växtbaserad kost. Det innebär att det finns gott om alternativ med spännande vegetabilier. Tycker man att det är tråkigt kan man piffa till maten med lite rostade nötter och frön eller rivet citronskal, säger Sofia Antonsson.
4. Man blir inte mätt på vegomat
– Här handlar det om att få i sig nog med fibrer. Gurka, sallad och tomat har ingen mättnadsfaktor över huvudtaget, det är bara vatten. Satsa på baljväxter, knapriga grönsaker och rotfrukter – det är nyttigt och mättar bra. Sedan får man ju fylla på med råris och quinoa eller vad man nu har till. Och tja, är du lakto-ovo-vegetarian, kan du dra på med ägg och ost som feta, halloumi och chèvre, som har en grym mättnadsfaktor.
5. Det är dyrt att äta vego
– Nej, det är det inte. Det handlar om att välja råvaror och säsongsbaserat. Vitkål, morot och potatis är billigt, liksom frysta grönsaker och baljväxter på tetra. Sofia menar att det oftast är färdigmaten och köttsubstituten som får kostnaderna att dra i väg.
Sugen på att bli vegetarian?
Funderar du på att gå över till vegetarisk eller vegansk kost? Du kan laga många goda vegetarisk måltider i din Crock-Pot. Sök på Vegetariskt under Receptfliken så hittar du recepten!