Hemmakontor byts mot hemmalunch, men vad blir det egentligen för kvalité på maten. En fryst färdigrätt eller kanske bara en kaffe och macka vid datorn?
På Crock-Pot vill bidra till en sundare livsstil där tid för båda paus och bra mat är viktig för en hållbar arbetsmiljö även hemma. Nu startar vi våra mumsiga express lunch veckor.
Varför inte pröva en Kycklingpasta Florentine, Röd Thaicurry, Blomkålssoppa, Kik alicha eller varför inte fyllda paprikor.


Om du tycker om den traditionella rätten Kyckling Florentine kommer du att gilla att laga den i Crock-Pot Express. Dessutom på mindre än hälften av tiden det tar att laga normalt. Alla smaker i originalrätten finns fortfarande i blandningen – kyckling, spenat, svamp (tillval) och spagetti – men nu behöver du inte stå vid spisen eller vänta på att ugnen blir varm för att få den på bordet. Rätten praktiskt taget lagar sig själv.

Ingredienser/inköpslista

Tips: Använd checkboxarna som inköpslista när du handlar.

  • 2 kycklingbröst
  • 3 dl svampsoppa
  • 2,5 dl kycklingbuljong
  • 3,5 dl mjölk
  • 400 g spagetti
  • 200 g färsk babyspenat
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 dl riven mozzarellaost
  • 1 tsk italiensk salladskrydda
  • 0,5 tsk lökpulver
  • Salt och peppar
Gör så här

Använd checkboxarna för att lätt följa receptet steg för steg.

  • 1. Tärna kycklingen och lägg i grytan.
  • 2. Tillsätt italiensk salladskrydda, lökpulver, salt och peppar.
  • 3. Hacka vitlöksklyftorna och tillsätt dem.
  • 4. Häll i svampsoppa, buljong, mjölk och riven mozzarella. Blanda allt.
  • 5. Bryt spagettin på hälften och sprid den i ett zickzackmönster.
  • 6. Häll i babyspenaten och stäng locket.
  • 7. Tryckkoka på hög i 15 minuter. (Stängd ventil)
  • 8. Släpp ut ångan, öppna locket, blanda ihop allt och toppa med riven parmesan.

 


Asiatisk rätt med tofu som gör den helt vegetarisk.

Ingredienser/inköpslista

Tips: Använd checkboxarna som inköpslista när du handlar.

  • 2 msk vegetabilisk olja
  • 3 ½ dl tunt skivade scharlottenlökar
  • 3 matskedar Thai red currypasta
  • 1 tsk krossad vitlök
  • 1 tsk riven ingefära
  • 4 dl kokosmjölk
  • 1 mellanstor sötpotatis, skalad och tärnad i 2,5 cm bitar
  • 1 liten aubergine eller stor zucchini, i 1 cm-bitar
  • 1 1/2 msk soja
  • 1/2 msk brunt socker
  • 5 dl tofu, delad i 2,5-cm bitar
  • 1 röd paprika, skuren till stavar
  • 1 färsk broccoli
  • Drygt 1 dl gröna bönor (2,5 cm bitar)
  • 2 msk lime juice
Gör så här

Använd checkboxarna för att lätt följa receptet steg för steg.

  • 1. Tryck på Sauté: värm oljan i din Crock-Pot Express. Fräs scharlottenlöken i ca 2 minuter tills den är mjuk. Tillsätt currypasta, vitlök och ingefära. Fräs under omrörning i 1 minut. Tillsätt kokosmjölk, sötpotatis, aubergine/zucchini, broccolibuketter, soja och brunt socker. Blanda väl.
  • 2. Sätt locket på plats och lås det. Tryck på Manuell eller Stew och koka på högt tryck i 4 minuter.
  • 3. När tillagningen är klar, öppna ventilen med ett köksredskap så att trycket släpper direkt (om du inte vill vänta i 15 min).
  • 4. Tillsätt tofu, röd paprika och gröna bönor i grytan. Sätt på locket och lås. Tryck på Manuell och koka på lågt tryck i 1 minut.
  • 5. När tillagningen är klar och trycket släppt, rör i basilika och limejuice.
Information
*Trycket i din tryckkokare sjunker automatiskt i stängt läge efter att tillagningen är slutförd, och kan ta upp till 15 minuter. Vill du istället påskynda denna process kan du släppa trycket manuellt genom att vrida på ångventilen. Undvik att händer och ansikte får kontakt med den heta ångan genom att lägga en kökshandduk över ventilen. Peta sedan upp ventilen med ett träredskap.
En snabb öppning hejdar eventuell överkokning av känsliga grönsaker, och behåller saftigheten i magert kött. Samtidigt som mindre känsliga maträtter gynnas av att vila under en skonsam öppning.

 

God och krämig soppa som serveras med lite knaperstekt bacon till.

Ingredienser/inköpslista

Tips: Använd checkboxarna som inköpslista när du handlar.

  • 1 blomkålshuvud, delat
  • 2 små potatisar, hackade
  • 1 l kycklingbuljong
  • 6 vitlöksklyftor, pressade
  • 1 gul lök, hackad
  • 250 ml vispgrädde eller creme fraiche
  • 2 lagerblad
  • 2 salladslökar
  • 2 msk fisksås (asiatisk)
Gör så här

Använd checkboxarna för att lätt följa receptet steg för steg.

  • 1. Tärna bacon och stek direkt i grytan på Sautéläget tills de är krispiga. Ta upp det och lämna till servering.
  • 2. Bryn lök, vitlök och salladslök tills de är mjuka.
  • 3. Häll 1 dl kycklingbuljong i grytan och blanda.
  • 4. Lägg i blomkål, potatis och lagerblad i grytan. Häll på resten av buljongen. Stäng locket och sätt på högt tryck i 5 minuter.
  • 5. Släpp på trycket manuellt och vänta i 10 minuter*
  • 6. Öppna locket försiktigt, ta upp lagerbladen och mixa allt i grytan med en stavmixer.
  • 7. Rör i fisksås och grädde. Salta och peppra.
  • 8. Servera med bacon och riven parmesan.
Information
LCHF – Hoppa över potatisen och ta mer blomkål istället! Vegetarian – Ta grönsaksbuljong och hoppa över baconet! *Trycket i din tryckkokare sjunker automatiskt i stängt läge efter att tillagningen är slutförd, och kan ta upp till 15 minuter. Vill du istället påskynda denna process kan du släppa trycket manuellt genom att vrida på ångventilen. Undvik att händer och ansikte får kontakt med den heta ångan genom att lägga en kökshandduk över ventilen. Peta sedan upp ventilen med ett träredskap. En snabb öppning hejdar eventuell överkokning av känsliga grönsaker, och behåller saftigheten i magert kött. Samtidigt som mindre känsliga maträtter gynnas av att vila under en skonsam öppning.

 


Kik alicha är en etiopisk och eritreansk krämig gryta. Kikärtshalvor, lappe eller chana dal används ofta i indisk matlagning och består av svarta kikärtor som skalats och delats. Min mustiga gryta liknar ärtsoppa i konsistensen men tar smak av ingefära, gurkmeja och grön chili.

Ingredienser/inköpslista

Tips: Använd checkboxarna som inköpslista när du handlar.

  • 4 dl chana dal/kikärtshalvor
  • 2 gula lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk riven ingefära
  • 1½ tsk gurkmeja
  • 1-2 gröna chili
  • 4 dl vatten
  • Olja till stekning
Till servering

Tips: Använd checkboxarna som inköpslista när du handlar.

  • Ris
  • Färsk koriander
Gör så här

Använd checkboxarna för att lätt följa receptet steg för steg.

  • 1. Blötlägg kikärsthalvorna i ljummet vatten i 30 min och sila av.
  • 2. Finhacka lök, vitlök och chili.
  • 3. Tryck på saute, hetta upp olja och stek löken långsamt tills den får färg
  • 4. Vänd i chili, vitlök, ingefära, gurkmeja och stek 3-4 min under omrörning.
  • 5. Vänd i kikärtshalvor, tillsätt 4 dl vatten, smaka av med salt, peppar.
  • 6. Sätt locket på plats och lås det. Stäng ventilen
  • 7. Tryck på Manuell eller Stew för att använda tryckkokar-läget. Ställ tiden på 15 minuter.
  • 8. Stäng av och låt din Crock-Pot släppa trycket på egen hand. Det tar ca 10 min.

 

Ingredienser/inköpslista

Tips: Använd checkboxarna som inköpslista när du handlar.

  • 8 paprikor
  • 5 dl vatten
  • 5 dl okokat minutris
  • 3,5 dl tomat-och basilika pastasås
  • 2,5 dl riven mozzarellaost
  • 225 g köttfärs
  • 1 dl tärnad lök
  • ½ tsk vitlökssalt
Gör så här

Använd checkboxarna för att lätt följa receptet steg för steg.

  • 1. Lägg i köttfärs, lök och tillsätt olivolja. Ställ in grytan på kok, normal.
  • 2. Tillaga minutriset på spisen eller i en mikrovågsugn. Köttfärsen och löken ska tillagas tills köttet inte längre är rosa samt löken blivit mjuk.
  • 3. Häll ner pastasåsen och riset i grytan och rör om.
  • 4. Stäng av din Crock-Pot Express och tvätta rent den. Lägg innehållet i en separat skål.
  • 5. Återgå till din Crock-Pot Express och häll ner 3,5 dl vatten.
  • 6. Öppna din grönsaks-ångkokare och sänk ner denna i grytan.
  • 7. Skär av toppen av paprikorna och ta bort fröna.
  • 8. Placera 4 paprikor i grönsaksångaren.
  • 9. Placera en bit mozzarella i botten inuti varje paprika.
  • 10. Portionera ut ris-och köttfärsblandningen tills paprikorna nästan är fyllda.
  • 11. Placera ytterligare en bit mozzarella på toppen av varje paprika.
  • 12. Sätt på locket och stäng ventilen samt ställ in grytan på manuell, högt tryck i 10 minuter.
  • 13. Öppna sedan snabbt ventilen och lyft ur grönsaksångkokaren.
Information
Byt ut hälften av köttfärsen mot riven halloumi, så blir den både nyttigare och vänligare mot miljön.

Lämna ett svar