Använd riktigt mustigt kaffe till att göra något gott! Det finns mycket smaskigt som man kan äta till kaffet, och extra gott blir det när man använder kaffe i receptet. Men en sak är säker, det krävs en riktigt bra stark espresso om det ska smaka ordentligt. Här är recept på våfflor som görs med espresso i smeten, god kaffecrunch och kaffesirap till. För den riktiga kaffe-entusiasten.

Kaffevåfflor med Amaretto, mascarpone och chokladganache.

Våffelsmet

  • 2 ägg (ekologiska)
  • 125 g smör
  • 2,5 dl standardmjölk
  • 2 dl vatten
  • 12 g jäst
  • 0,5 tsk salt
  • 0,75 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 tsk kaffepulver (Nescafe)
  • 6,75 dl vetemjöl
  • smör, smält till gräddning
  1. Separera äggulorna från vitorna (utan att det kommer någon gula i vitorna).
  2. Smält smöret. Tillsätt mjölk och vatten och värm tills vätskan är ljummen, cirka 37 grader.
  3. Smula jästen i en bunke och lös upp den i degvätskan.
  4. Tillsätt äggulor, salt, strösocker, vaniljsocker, kaffepulver och vetemjöl, rör till en slät våffelsmet.
  5. Vispa äggvitorna till mjuka toppar i en ren och torr bunke. Vänd försiktigt ner i våffelsmeten och låt vila i cirka 20 minuter.
  6. Värm våffeljärnet.
  7. Pensla det med smält smör och grädda dina belgiska våfflor i 3-5 minuter.

Chokladganache

  • 175 g vispgrädde
  • 125 g mörk choklad

Börja med att göra ganachen eftersom den måste stelna innan du använder den.

  1. Häll grädden i en ren kastrull och värm sakta till nästan kokning.
  2. Dela chokladen i rutor och lägg dem i en värmetålig skål, häll över den varma grädden och låt stå i 5 minuter utan att röra om.
  3. Rör tills det är tjockt och slätt, ställ åt sidan för att svalna helt. Den måste ha en bredbar konsistens, om du placerar den i kylen, se till att den inte svalnar helt eftersom den kommer att stelna.

Mascarpone-fyllning

  • 250 g mascarpone
  • 3 msk florsocker
  • 3 msk kaffelikör (Amaretto)
  • 30 ml kyld espresso
  1. Vispa mascarponen tills den är slät och tjock, tillsätt resterande ingredienser och vispa igen tills den blir tjock.
  2. Vid servering: lägg en av pannkakorna på en tallrik, bred över en sked av ganachen och toppa sedan med en sked av mascarponfyllningen.
    Lägg till ytterligare en pannkaka och upprepa lagren tills du inte har fler pannkakor kvar.
  3. Avsluta med resterande mascarpone, tillsätt en näve chokladspån som garnering.
    Tips – du kan göra pannkakorna, ganachen och mascarponen dagen innan och sedan lägga ihop precis innan servering.
    Om du skulle vilja göra kaffesmulan som är jättegod och skapar en krispig konsistens mellan lagren, finns receptet på detta och kaffesirapen nedan.

Lämna ett svar