Var tredje svensk beräknas lägga ungefär 500 och 1500 kronor på julmat i år och var femte kommer att spendera mindre än 500 kronor. Detta framgår i en ny undersökning som Viktväktarna låtit utföra.

Men det är inte bara julmatsinköpen som minskar, svenskar har också blivit duktigare på att undvika matsvinn efter julbordet. Hela 44 % av de tillfrågade säger att de slänger mindre än tio procent av den överblivna julmaten, medan 29 % hävdar att de inte slänger något alls.

Två recept att följa i mellandagarna

Till dig som önskar lite inspiration kommer här tre recept som du kan göra utav några vanliga julmatsrester. Med en vakuumpackare från FoodSaver kan du förvara dina rester så att de hålls de lika fräscha som när du först serverade dem. Det gynnar såväl plånbok och miljö som dina smaklökar.

  • Gör pulled pork på julskinkan 

Det är hur enkelt som helst att göra julepork av resterna från julskinkan. Har du en Crock-Pot så kan köttet få puttra extra länge och på så vis bli riktig god.

Ingredienser:
1–2 kg julskinka
1 gul lök
2–3 vitlöksklyftor
1 dl äpplejuice
0,5 dl tomatpuré
2 msk hickorysås
1 msk farinsocker
2 msk kalvfond
salt, peppar

Skrapa bort skinkans griljering och lägg den i en ugnsäker form. Pensla på såsen och sätt den i ugnen på 125 ° i c:a en timma. Alternativt lägg skinkan i en Crock-Pot Slowcooker och låt skinkan puttra på låg effekt 3–4 timmar. Ta sedan ut skinkan och plocka isär den med två gafflar.

  • Fixa en fräsch grönkålsgratäng

Släng inte den överblivna grönkålen utan rör ner den i en härlig grönkålsgratäng. Mörkgröna grönsaker är dessutom bra för att förhindra hjärt och kärlsjukdomar.

Ingredienser:
500 g grönkål
1 rödlök
1 solovitlök
1 kilo kycklingfiléer
½ dl vitt vin
150 g ädelost
3 ägg
2 dl creme fraiche
2 dl grädde

Mjuka upp grönsakerna i en stekpanna och rör ner vinet och buljungen. Strimla kycklingen och stek med smör. Blanda ihop grönkålsfräs och kyckling i en ugnsäker form med smulad ädelost på. Vispa ihop en äggstanning och höll över. Låt stå i ugnen på 200 ° i 30 minuter.

Fler julrecept hittar du i receptbanken på crockpot.se! Läs mer om vakuumförpackare och smart förvaring i vår blogg på foodsavers.se!