PASTA OCH RIS
Ska du ha nudlar, pasta eller makaroner mm. till receptet, kokas de upp på plattan i kastrull, innan de läggs i din Crock-Pot. Koka dem inte för mycket – bara tills de blir lite uppmjukade. Om receptet innehåller ris, rörs det i tillsam-mans med de övriga ingredienserna. Lägg till 60 ml (4 msk) extra vätska per 60 ml (4 msk) okokt ris. Långkornigt ris ger bästa resultat.

BRYNA GRÖNSAKER
Att bryna grönsaker före tillagning behövs oftast inte. Rör i råa hackade och skivade grönsaker tillsammans med övriga ingredienser. Det enda undantaget till detta är aubergine, som bör förvällas eller brynas på grund av den starka smaken. Eftersom vissa grönsaker tar längre tid på sig att bli genomkokta än kött, är det bäst att skiva eller hacka dem.

KÖTT
Till grytstekar och grytor ska vätskan hällas över köttet. Använd inte mer vätska än vad som anges i receptet eftersom kött och grönsaker bibehåller sin saftighet i högre grad vid slow cooking än vid vanlig matlagning. Putsa bort fett och torka av köttet noga. Krydda med salt och peppar. Placera köttet ovanpå grönsakerna. Kycklingkött är magert och behöver därför kortare tillagningstid för att inte bli överkokt.

FISK
Fisk har sköra fibrer och tål inte lång tillagninstid. Vi rekommenderar att bitar av fisk läggs i 10-15 minuter innan servering.

MEJERIPRODUKTER
Mjölk, grädde och crème fraiche har en tendens att skära sig under tilllagningen. Häll i dem under den sista timmen av tillagningstiden, när så är möjligt. Kondenserade soppor kan användas som ersättning och stå på och koka under längre tid.

SOPPOR
Till vissa sopprecept behövs det 2-3 liter vatten. Lägg ingredienserna i din Crock-Pot, häll sedan på lagom mycket vatten så att de täcks. Häll på resten av vattnet strax innan den serveras. Om mjölkbaserade recept inte innehåller någon annan vätska från början, är det bäst att hälla på 1 eller 2 koppar vatten. Mjölk eller grädde hälls sedan på efter behov under den sista timmen.

ÖRTER OCH KRYDDOR
Blad eller färska örter och kryddor är att föredra, men smaken hos dem kan bli starkare än vid normal matlagning. Det är därför bäst att använda halva den rekommenderade mängden. Om du använder torkade malda örter och kryddor, läggs de i under den sista timmen av tillredningstiden.

VÄTSKOR
Kom ihåg – vätskor “kokar inte bort” så när tillredningen är klar, har man i regel mer vätska kvar än innan. Slow cooking kräver mindre vätska – i regel hälften av den mängd som rekommenderas. 2,5 dl räcker i regel, såvida det inte ingår ris eller pasta i receptet.