Anka i Crock-Pot
Anka i Crock-Pot
  • Beror på ankans storlek portioner
  • 15m förberedelsetid
  • 6h tillagningstid

Anka i Crock-Pot

Tack för din röst!

Du har redan röstat!

Absolut det smidigaste sättet att tillaga en anka på. Nedan finns ett gott recept på apelsinsås som man kan servera till.

Recept: Jo Zimny

Ingredienser/inköpslista
Tips: Använd checkboxarna som inköpslista när du handlar.
  • 1 hel anka, färsk eller tinad
  • 4 stora morötter, skalade
  • 2 selleri stjälkar
  • 2 fasta äpplen eller potatisar
  • salt och peppar efter smak
  • 2 kvistar rosmarin
  • 1 liten kvist färsk timjan
  • 1 citron eller apelsin
  • 1 liten lök, skalad och kvartad
  • 2-3 handdukar eller ostdukar
Gör så här
Använd checkboxarna för att lätt följa receptet steg för steg.
  • 1. Använd morötter, selleri, äpplen eller potatis för att ha i botten på din Crock-Pot. Det går också att använda ett galler i botten om man ha det. Personligen gillar jag grönsakerna, de gör det smakligare.
  • 2. Ta ur innankromet från ankan. Lägg ankan på kökshandduken och se till att den är tillräckligt stor så att du kan lyfta ankan ur Crock-Poten.
  • 3. Alla fettdelar som finns på ankan bör skäras av och sparas, kasta inte bort dem.
  • 4. Torka fågeln med en handduk och salta och peppra på in- och utsidan.
  • 5. Lägg i en citron/apelsin i klyftor tillsammans med en fjärdedels lök inne i ankan. Lägg även dina örter inuti ankan. Knyt ihop dem i en bukett så blir det lättare att ta bort dem när ankan är klar.
  • 6. Stek ankan tills skinnet är lätt brynt. Gör det på båda sidorna om du vill. Det kommer inte att förändra smaken, men den ser lite finare ut. (Du kan också bryna ankan i slutet av tillagningen om du föredrar, men det är lättare innan.)
  • 7. Lägg ankan i kökshandduken och lägg den i Crock-Poten, med bröstsidan uppåt.
  • 8. Stick skinnet på bröstet med en gaffel flera gånger för att låta fettet flyta ut. Vik handduken över fågeln.
  • 9. Koka på hög i 3 till 4 timmar, eller på låg 6-7 timmar. Den inre temperaturen ska vara 85°C. Om du använder en vild anka kokar den snabbare eftersom den har mindre fett.
  • 10. Kontrollera fettnivån halvvägs genom matlagningen. Om fettet är över botten av ankan, ta bort en del av det. (Spara fettet i en burk i kylskåpet och använd det till andra rätter.) Om man vill ha ankan "confiterad" låt fettet vara kvar.
  • 11. Lyft försiktigt ur ankan när den är klar och lägg på en tallrik. Låt den ligga i minst 10-15 minuter före servering.
  • 12. Skär upp och servera. Du kan använda resterna till andra rätter, var fantasifull.
Information

Confiterad anka är en fransk delikatess, men det kan vara knepigt att göra den i ugnen, där det krävs konstant uppmärksamhet för att fettet ska hålla sig vid en stadig temperatur. Men att göra det i en slow cooker är lätt, låt ankan koka i ankfett i flera timmar och resultatet blir ett mört, smakfullt kött. Tillagas gärna med en god apelsinsås till.
Recept på sås:
1 dl socker
1 dl apelsinsaft från 1-2 färska apelsiner
2 msk vitvinsvinäger
1/8 tsk salt
2 - 4 msk kycklingfond
1 msk osaltat smör
1 msk maizena
1 msk apelsinzest
Gör så här:
Sås
Medan ankan tillagas, gör en apelsinsirap; värm socker i en torr kastrull över måttlig värme, tills det börjar smälta. Rör om ibland med en gaffel, tills sockret smälter till en djup gyllene karamell. Tillsätt apelsinjuice, vinäger och salt (var försiktig, blandningen kommer bubbla och ånga kraftigt) och sjud på låg värme, rör om ibland tills karamell är upplöst. Ställ av den.
Ta ur grönsakerna från slowcookern och häll skyn genom en sil, skumma sedan bort fettet. Tillsätt 2 dl vätska.
Rör ihop smör och mjöl för att bilda en beurremanié. Koka i en kastrull, och tillsätt sedan Beurremanié, vispa ständigt för att förhindra klumpar. Tillsätt apelsinsirap och zest och skyn, vispa tills såsen är tjockare och zest är mjuk, ca 5 minuter. Servera med anka.