Tack för din röst!
Du har redan röstat!
Confiterad anka är en fransk delikatess, men det kan vara knepigt att göra den i ugnen, där det krävs konstant uppmärksamhet för att fettet ska hålla sig vid en stadig temperatur. Men att göra det i en slow cooker är lätt, låt ankan koka i ankfett i flera timmar och resultatet blir ett mört, smakfullt kött. Tillagas gärna med en god apelsinsås till.
Recept på sås:
1 dl socker
1 dl apelsinsaft från 1-2 färska apelsiner
2 msk vitvinsvinäger
1/8 tsk salt
2 - 4 msk kycklingfond
1 msk osaltat smör
1 msk maizena
1 msk apelsinzest
Gör så här:
Sås
Medan ankan tillagas, gör en apelsinsirap; värm socker i en torr kastrull över måttlig värme, tills det börjar smälta. Rör om ibland med en gaffel, tills sockret smälter till en djup gyllene karamell. Tillsätt apelsinjuice, vinäger och salt (var försiktig, blandningen kommer bubbla och ånga kraftigt) och sjud på låg värme, rör om ibland tills karamell är upplöst. Ställ av den.
Ta ur grönsakerna från slowcookern och häll skyn genom en sil, skumma sedan bort fettet. Tillsätt 2 dl vätska.
Rör ihop smör och mjöl för att bilda en beurremanié. Koka i en kastrull, och tillsätt sedan Beurremanié, vispa ständigt för att förhindra klumpar. Tillsätt apelsinsirap och zest och skyn, vispa tills såsen är tjockare och zest är mjuk, ca 5 minuter. Servera med anka.