Blomkålssoppa
Blomkålssoppa
  • 4-6
  • 10m
  • 5m

Blomkålssoppa

God och krämig soppa som passar bra i höstmörkret.

Recept-tack till Amy & Jackie

Ingredienser/inköpslista
Tips: Använd checkboxarna som inköpslista när du handlar.
  • 1 blomkålshuvud, delat
  • 2 små potatisar, hackade
  • 1 l kycklingbuljong
  • 6 vitlöksklyftor, pressade
  • 1 gul lök, hackad
  • 250 ml vispgrädde eller creme fraiche
  • 2 lagerblad
  • 2 salladslökar
  • 2 msk fisksås (asiatisk)
Till servering
Tips: Använd checkboxarna som inköpslista när du handlar.
  • 6 skivor bacon, i små bitar
  • Parmesan, att riva över
Gör så här
Använd checkboxarna för att lätt följa receptet steg för steg.
  • 1. Tärna bacon och stek direkt i grytan på Sautéläget tills de är krispiga. Ta upp det och lämna till servering.
  • 2. Bryn lök, vitlök och salladslök tills de är mjuka.
  • 3. Häll 1 dl kycklingbuljong i grytan och blanda.
  • 4. Lägg i blomkål, potatis och lagerblad i grytan. Häll på resten av buljongen. Stäng locket och sätt på högt tryck i 5 minuter.
  • 5. Släpp på trycket manuellt och vänta i 10 minuter*
  • 6. Öppna locket försiktigt, ta upp lagerbladen och mixa allt i grytan med en stavmixer.
  • 7. Rör i fisksås och grädde. Salta och peppra.
  • 8. Servera med bacon och riven parmesan.
Information

LCHF - Hoppa över potatisen och ta mer blomkål istället!
Vegetarian - Ta grönsaksbuljong och hoppa över baconet!

*Trycket i din tryckkokare sjunker automatiskt i stängt läge efter att tillagningen är slutförd, och kan ta upp till 15 minuter. Vill du istället påskynda denna process kan du släppa trycket manuellt genom att vrida på ångventilen. Undvik att händer och ansikte får kontakt med den heta ångan genom att lägga en kökshandduk över ventilen. Peta sedan upp ventilen med ett träredskap.
En snabb öppning hejdar eventuell överkokning av känsliga grönsaker, och behåller saftigheten i magert kött. Samtidigt som mindre känsliga maträtter gynnas av att vila under en skonsam öppning.

Kommentar

Nina Hagman
Nina Hagman

Jag testade med kokosmjölk istället för grädde. Blev super!

2019-02-20