Bräserad tempeh med fikon och portvin
Bräserad tempeh med fikon och portvin
  • 4 portioner
  • 10m förberedelsetid
  • 8h tillagningstid

Bräserad tempeh med fikon och portvin

Tack för din röst!

Du har redan röstat!

Letar du efter en sofistikerad vegetarisk/vegansk maträtt? Då behöver du inte leta längre. Detta recept kombinerar den fylliga smaken av portvin med färska fikon och nötaktig tempeh. Servera till potatismos med rostad sparris för en måltid som kommer att få högsta betyg även av den tuffaste kritikern.

Tempeh är en indonesisk sojaprodukt*. Det är en utmärkt ersättning för kött och kyckling i något av dina gamla recept som inte är veganska eller vegetariska.

Originalrecept och bild

Ingredienser/inköpslista
Tips: Använd checkboxarna som inköpslista när du handlar.
  • 2 msk olivolja
  • 1 liten lök, hackad
  • 2 vitlöksklyftor, finhackade
  • 225 g tempeh*, skuren i fyrkanter
  • 8 färska fikon, vardera skuren i 6 kilar
  • 120 ml vatten
  • 235 ml portvin
  • 1 msk balsamvinäger
  • 1 msk kyckling-smaksatt fond
  • 1 kvist färsk rosmarin
  • 1 kvist färsk timjan
  • Salt och peppar efter smak
Gör så här
Använd checkboxarna för att lätt följa receptet steg för steg.
  • 1. Kvällen före:
  • 2. Värm upp oljan i en stekpanna på medelhög värme och stek löken tills den är genomskinlig, 3 till 5 minuter.
  • 3. Tillsätt vitlök och stek i en minut till. Blanda med den klippta tempeh och fikon i en lufttät behållare och förvara i kylen.
  • 4. Samma dag:
  • 5. Lägg alla ingredienserna i Crock-Poten. Koka på låg i 6 till 8 timmar.
Information

*Tempeh är som sagt fermenterade (jästa) baljväxter. Vanligt är på sojabönan men det går att göra på alla baljväxter. När nu Kung Markatta släpper sin första tempeh så är det dels en gjord på gröna ärtor och en på bondbönor. Smaken är lätt nötig naturell och vi gillar när man marinerar eller kryddar upp tempehn först. Riktigt gott, spännande och hälsosamt grönt protein som du bara måste testa! Finns i kyldisken! (Vegomagasinet)
* använd vanlig sojatempeh för att göra denna skål glutenfri.