Tack för din röst!
Du har redan röstat!
En smakfull långkokt gryta med kött, potatis och bönor. Även känd som chamin, dafina eller skhina.
Historia: Cholent är unikt judiskt. Den skapades eftersom judisk lag inte tillåter matlagning på sabbaten. För att följa detta förbud började judiska kockar laga kött- och böngrytor som långsamt skulle sjuda inuti en ugn med låg värme över natten. De skulle förbereda grytan på fredagen före solnedgången, laga den delvis och lägga den i ugnen för att fortsätta tillagningen hela natten. På det sättet skulle de inte behöva tända en eld eller en spis under Shabbat-timmarna, de skulle enkelt ta bort grytan från ugnen vid måltiden och då skulle den vara helt kokt och redo att serveras.
Cholent-recept varierar mycket från region till region och även från familj till familj. Inga två recept är exakt lika. Det är en rätt som utvecklas under generationer, med kryddor och ingredienser som tillsätts eller ändras för att passa familjens smak. Vissa recept har en antydan av sötma från honung eller ketchup. Vår familj föredrar en smakfull Cholent, vars recept visas här. Ashkenazi-cholent-recepten inkluderar ibland kishke eller fylld derma, vilket är en särskilt unik judisk delikatess. Vi inkluderar aldrig en kishke, men du kan säkert köpa en kishke och lägga till den i grytan. Det kan aldrig skada!
Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?