Cholent – judisk köttgryta
Cholent – judisk köttgryta
  • 8 portioner
  • 20m förberedelsetid
  • 16h tillagningstid

Cholent – judisk köttgryta

Tack för din röst!

Du har redan röstat!

En smakfull långkokt gryta med kött, potatis och bönor. Även känd som chamin, dafina eller skhina.

Historia: Cholent är unikt judiskt. Den skapades eftersom judisk lag inte tillåter matlagning på sabbaten. För att följa detta förbud började judiska kockar laga kött- och böngrytor som långsamt skulle sjuda inuti en ugn med låg värme över natten. De skulle förbereda grytan på fredagen före solnedgången, laga den delvis och lägga den i ugnen för att fortsätta tillagningen hela natten. På det sättet skulle de inte behöva tända en eld eller en spis under Shabbat-timmarna, de skulle enkelt ta bort grytan från ugnen vid måltiden och då skulle den vara helt kokt och redo att serveras.

Originalreceptet och bilderna kommer från: Toriavey.com

Ingredienser/inköpslista
Tips: Använd checkboxarna som inköpslista när du handlar.
  • 1 kg stora röda potatisar, skalade och halverade
  • 2 hela lökar, hackade
  • 1 kg nötkött, skuret i bitar
  • 2 märgben
  • 1 kopp torkade bönor - lima, pinto, kikärter, röda bönor (inte kinder) eller en blandning
  • 1/2 kopp vetekorn eller rågkorn (valfritt)
  • 3 hela vitlöksklyftor
  • 6 ägg (valfritt)
  • 1/2 tsk svartpeppar
  • 2 dl kycklingsbuljong
  • 1 msk salt
  • 1 1/2 tsk paprika
  • 1 1/2 tsk gurkmeja
  • 1 tsk kummin
  • 1/4 tsk cayennepeppar
  • Vatten (varierar)
Gör så här
Använd checkboxarna för att lätt följa receptet steg för steg.
  • 1. Obs: Bönorna i detta recept blir mjuka utan att blötläggas i förväg på grund av den långa långsamma tillagningsprocessen, men om du vill kan du göra en snabb blötläggning innan tillagningen. För att göra detta, placera bönorna i botten av en stor bunke och täck med vatten. Bönorna kommer att expandera till över dubbla sin storlek, så se till att du täcker med mycket vatten för att möjliggöra expansion. Koka bönorna i 5 minuter och ta sedan bort dem från värmen. Låt dem blötlägga i kokvatten i 1 timme, töm sedan och skölj dem väl innan du fortsätter med receptet.
  • 2. Lägg potatisarna i ett enda lager på botten i en stor Crock-Pot. Lägg den hackade löken ovanpå.
  • 3. Lägg nötköttet i ett enda lager ovanpå löken och potatisen. Lägg de två märgbenen i köttet. (Om du lägger till en kishke, är det dags att lägga i den nu).
  • 4. Skölj bönorna och kornen. Strö bönorna (råa eller förvällda) och korn över köttet. Lägg i de tre hela vitlöksklyftorna, jämnt fördelade. Peppra.
  • 5. Om du använder ägg, skölj dem väl och stick sedan ner dem i köttet. Vispa ihop kycklingsbuljong, salt, paprika, gurkmeja, spiskummin och cayenne.
  • 6. Häll vätskan över. Tillsätt ytterligare vatten tills alla bönor och köttbitar är täckta. För mig är det vanligtvis ytterligare 2,5-5 dl vatten men det kan variera. Jag lägger vanligtvis till lite mer vätska om jag använder korn, eftersom de kommer att suga upp det.
  • 7. Lägg på locket och koka på låg värme i 16 timmar. Kontrollera då och då, tillsätt ytterligare vatten och rör om lite om det ser ut att vara torrt.
  • 8. De flesta Crock-Pots växlar automatiskt till varm när tillagningen är klar. Om din inte gör det, ställ in den så att den är varm tills den är klar att serveras.
  • 9. Skala äggen innan du serverar.
Information

Cholent-recept varierar mycket från region till region och även från familj till familj. Inga två recept är exakt lika. Det är en rätt som utvecklas under generationer, med kryddor och ingredienser som tillsätts eller ändras för att passa familjens smak. Vissa recept har en antydan av sötma från honung eller ketchup. Vår familj föredrar en smakfull Cholent, vars recept visas här. Ashkenazi-cholent-recepten inkluderar ibland kishke eller fylld derma, vilket är en särskilt unik judisk delikatess. Vi inkluderar aldrig en kishke, men du kan säkert köpa en kishke och lägga till den i grytan. Det kan aldrig skada!