Kubansk biff – Ropas Vieja
Kubansk biff – Ropas Vieja
  • 4 portioner
  • 15m förberedelsetid
  • 6h tillagningstid

Kubansk biff – Ropas Vieja

Tack för din röst!

Du har redan röstat!

En av mina favoriträtter i Latinamerika och som jag gärna beställer på latinamerikanska restauranger är en maträtt som heter “ropas vieja”, som betyder “gamla kläder” på spanska. Denna läckra maträtt består av långkokt, strimlad biff  med ris, svarta bönor och söta matbananer till. Jag tycker att det är den ultimata kombinationen av sött och salt. För att göra denna maträtt Paleo-vänlig, ta helt enkelt bort de svarta bönorna. I stället friterar du några mogna bananskivor som du serverar tillsammans med ditt strimlade kött. Lägg allt på toppen av blomkålsris, en maträtt som kommer att värma dig gott särskilt under de kallare månaderna.

Recept av Deanna Dorman

Ingredienser/inköpslista
Tips: Använd checkboxarna som inköpslista när du handlar.
  • 1 kg nötkött
  • 1 poblano-peppar (hackad)
  • 1 lök (halva tunt skivad och halva hackad)
  • 170 g tomatpasta
  • 2,5 dl köttbuljong
  • 2 tsk olivolja
  • 2 tsk kummin
  • 1 tsk oregano
  • 1 tsk vitlök
  • 1 tsk rökt paprikapulver
Till servering
Tips: Använd checkboxarna som inköpslista när du handlar.
  • 8 dl blomkålsris eller vanligt ris
  • 2 matbananer
  • 1 lime (skuren i klyftor)
  • 1 dl färsk koriander (hackad)
Gör så här
Använd checkboxarna för att lätt följa receptet steg för steg.
  • 1. Värm olivolja i en stor panna på medelhög värme. När olivoljan är varm, stek köttet 2 minuter på vardera sidan.
  • 2. Placera köttet (med oljan) i Crock-Poten. Tillsätt poblano-peppar och skivad lök.
  • 3. Häll i köttbuljong och tomatpasta. Tillsätt kummin, rökt paprika, oregano och vitlök och rör ihop.
  • 4. Lägg på locket och koka på låg i 6-8 timmar.
  • 5. När nötköttet är genomkokt och mört, riv isär det med två gafflar på en stor tallrik.
  • 6. Lägg tillbaka det i Crock-Poten och koka i 30 minuter.
Information

Poblano chilipeppar är mörkt grön som omogen. När den mognar övergår färgen i rött eller brunt. Fruktköttet är ganska tjockt. Det är en smakrik chilepeppar och mycket användbar i såser, salsas, grytor och soppor. Den har ett ganska hårt skal som bör tas bort innan fruktköttet används i matlagning. När poblano torkas byter den namn till ancho.

Stekta skivor av matbanan förgyller denna kubanska rätten.