Kubansk biff
Kubansk biff
  • 4 portioner
  • 15m förberedelsetid
  • 6h tillagningstid

Kubansk biff

En av mina favoriträtter i Latinamerika och som jag gärna beställer på latinamerikanska restauranger är en maträtt som heter “ropas vieja”, som betyder “gamla kläder” på spanska. Denna läckra maträtt består av långkokt, strimlad biff på ris med svarta bönor och söta matbananer till. Jag tycker att det är den ultimata kombinationen av sött och salt. För att göra denna maträtt Paleo-vänlig, ta helt enkelt bort de svarta bönorna. I stället friterar du några mogna bananskivor som du serverar tillsammans med ditt strimlade kött. Lägg allt på toppen av blomkålsris, en maträtt som kommer att värma dig gott särskilt under de kallare månaderna.

Recept av Deanna Dorman

Ingredienser/inköpslista
Tips: Använd checkboxarna som inköpslista när du handlar.
  • 1 kg nötkött
  • 8 dl blomkålsris
  • 1 poblano-peppar (hackad)
  • 1 lök (halva tunt skivad och halva hackad)
  • 170g tomatpasta
  • 2,5 dl köttbuljong
  • 2 tsk olivolja
  • 2 tsk kummin
  • 1 tsk oregano
  • 1 tsk vitlök
  • 1 tsk rökt paprika
  • 1 dl färsk koriander (hackad)
  • 1 lime (skuren i klyftor)
  • 2 matbananer
Gör så här
Använd checkboxarna för att lätt följa receptet steg för steg.
  • 1. Värm olivolja i en stor panna på medelhög värme. När olivoljan är varm, stek köttet 2 minuter på vardera sidan.
  • 2. Placera köttet (med oljan) i crock-potten. Tillsätt poblano peppar och skivad lök. Häll i köttbuljong och tomatpasta. Tillsätt kummin, rökt paprika, oregano och vitlök och rör ihop. Lägg på locket och koka på låg i 6-8 timmar.
  • 3. När nötköttet är genomkokt och mört, riv isär det med två gafflar på en stor tallrik. Lägg tillbaka det i crock-potten och koka i 30 minuter.
  • 4. Servera på blomkålsris med hackad lök, koriander och en limeklyfta. Stekta skivor av matbanan förgyller denna kubanska rätten.
Information

Poblano chilipeppar är mörkt grön som omogen. När den mognar övergår färgen i rött eller brunt. Fruktköttet är ganska tjockt. Det är en smakrik chilepeppar och mycket användbar i såser, salsas, grytor och soppor. Den har ett ganska hårt skal som bör tas bort innan fruktköttet används i matlagning. När poblano torkas byter den namn till ancho.