Kebab-kött
Kebab-kött
  • 6-8 portioner
  • 19m förberedelsetid
  • 6h tillagningstid

Kebab-kött

Tack för din röst!

Du har redan röstat!

Kebab-kött passar alldeles utmärkt att köra i pottan då det i ugnen ska gå på låg temperatur i flera timmar.

Detta är ett grundrecept, så beroende på potta så kan det anpassas till rätt mängd t.ex. Multi’n så fungerar det att köra med 2 kg.

Jag har själv kört enligt detta recept (förr i ugnen) i 5-6 år och gör ett antal kilo varje år då det uppskivat och nedfryst är perfekt att ta med på uteaktiviteter som fiske och fräsa på över öppen eld. Det går att skippa stegen med låta köttet svalna och istället äta direkt, dock tycker jag att fräsa på skivorna ger det lite extra i smak, textur och ger rätta utseendet. Har alltid kört med skärmaskin, men hört att det ska gå att skiva med även t.ex. potatisskalare…men gillar man detta recept så är skärmaskin en bra ursäkt att köpa en… (Brukar spara eventuella smulor och dåliga skivor som änd-bitarna för att hacka upp och sedan till frukost fräsa på dessa för att sedan slå på äggblandning för att få en suverän äggröra.)

Robert Berglund
Ett recept av
Robert Berglund
Ingredienser/inköpslista
Tips: Använd checkboxarna som inköpslista när du handlar.
  • 1 kg finmald färs
  • 1 ägg
  • 1 msk vitlökspasta (eller 3 st pressade vitlöksklyftor)
  • 1 msk finmald spiskummin
  • 2 msk grovmalen svartpeppar
  • 2 tsk salt
  • 2 msk lökpulver
Till servering
Tips: Använd checkboxarna som inköpslista när du handlar.
  • Pitabröd eller tortilla
  • Sallad
  • Lök
  • Tomat
  • Vitlökssås
Gör så här
Använd checkboxarna för att lätt följa receptet steg för steg.
  • 1. Blanda alla ingredienser väldigt väl, färsen ska snarast påminna om en deg.
  • 2. Rulla ihop färsen till en limpa, pressa hårt för att försöka få ut all luft. Jag brukar sedan platta till den för att få den bredd som jag vill ha på skivorna.
  • 3. Lägg ned "limpan" i Pottan, går bra att lägga direkt i botten. Men om man vill så kan man lägga något i botten, som ett ånggaller eller dylikt, om man inte vill att nederdelen ska ligga i fettet som kommer bli från färsen.
  • 4. Kör på låg i 6h och låt den gärna svalna i pottan.
  • 5. När den svalnat, slå in den i folie och låt den gärna ligga över natten i kylskåpet.
  • 6. Skär upp skivor, använder själv skärmaskin och föredrar 2,5mm's skivor.
  • 7. Fräs på skivorna i ett par minuter innan servering.