Kokosnötssoppa i Express
Kokosnötssoppa i Express
  • 6 portioner
  • 10m förberedelsetid
  • 1h 15m tillagningstid

Kokosnötssoppa i Express

Tack för din röst!

Du har redan röstat!

Denna krämiga soppa består i huvudsak av röd currypasta, kokosmjölk och jordnötssmör. Eftersom currypasta varierar i styrka och salt, se till att smaka på soppan i slutet och justera smaken som du vill. Den smakrika soppen är ganska tjock, så om du föredrar en tunnare soppa, rör i lite extra vatten tills den når din perfekta konsistens. Chile-lime-smakade jordnötter, som finns i vissa livsmedelsbutiker, är särskilt bra för toppning, men rostade saltade jordnötter fungerar också toppen.

Recept for slowcooker finns här

Originalreceptet hittar du här

Ingredienser/inköpslista
Tips: Använd checkboxarna som inköpslista när du handlar.
  • 1,2 kg sötpotatis, skalade och skurna i 3-4 cm bitar
  • 2 msk kokosnötsolja
  • 1 gul eller röd lök, hackad
  • salt, efter smak
  • 5 stora vitlöksklyftor, krossade
  • 100 g röd currypasta, plus mer efter smak
  • 1 msk brunt socker, plus mer efter smak
  • 1 tsk mald gurkmeja
  • 4 dl kokosmjölk
  • 2 dl jordnötssmör
  • 300g babykål eller spenat, hackad  
  • Juice av 1 lime, plus mer efter smak
  • Nypa mald cayenne (valfritt)  
Till servering
Tips: Använd checkboxarna som inköpslista när du handlar.
  • Hackade rostade, saltade jordnötter, för servering
Gör så här
Använd checkboxarna för att lätt följa receptet steg för steg.
  • 1. Använd sautéinställningen och värm kokosnötoljan i en tryckkokare. Tillsätt löken, krydda med en generös nypa salt och stek under omrörning tills den är mjuk och genomskinlig, cirka 5 minuter.
  • 2. Tillsätt vitlök och stek ca 1 minut. Tillsätt currymassan och rör om, 1 minut.
  • 3. Rör i socker och gurkmeja, tillsätt sedan sötpotatisen, 5 dl vatten och salt.
  • 4. Sätt på locket och koka under högt tryck i 25 minuter.
  • 5. Släpp trycket naturligt i 10 minuter och släpp sedan återstående tryck manuellt. Öppna locket. Rör om noggrant, låt några av de söta potatisarna falla isär och tjocka soppan.
  • 6. Tillsätt kokosmjölken och jordnötssmör.
  • 7. Puréa soppan med hjälp av en handmixer. Tillsätt grönkål och limesaft och rör om. Koka på sautéläget tills kålen är mjuk, 3 till 5 minuter.
  • 8. Smaka på soppan och tillsätt cayenne, mer salt, socker, limesaft eller currypasta efter önskemål.
  • 9. Servera i skålar med jordnötter ovanpå.
Information

Tack till SARAH DI GREGORIO för recept.