Chili med ostronskivling
Chili med ostronskivling
  • 6 portioner
  • 15m förberedelsetid
  • 8h tillagningstid

Chili med ostronskivling

Grytan blev stark. Riktigt stark. Så gillar du inte när det bränner i mun och svalg kan du byta ut habaneron mot ”vanlig” chili. 😉 Gillar du chili hoppas jag att du vågar. Det är en gryta som sprider dofter och värme. Mums.

Recept från: Eleonor Bergström, www.sustainableliving.se

Ingredienser/inköpslista
Tips: Använd checkboxarna som inköpslista när du handlar.
  • 1 habanero chili, finhackad, med kärnor
  • 2 gula lökar, grovhackade
  • 4 pressade vitlöksklyftor
  • 800 g - 1 kg högrev, skuret i tärningar
  • 1 kg ekologisk ostronskivling, riven i centimeterbreda strimlor
  • 2 tärnade morötter
  • 2 tärnade palsternackor
  • 2 paket tärnat ekologiskt bacon
  • 0,5 msk chilipulver
  • 0,5 msk spiskummin
  • 0,5 msk koriander
  • 0,5 msk oregano
  • 0,5 matsked salt
  • 1 msk ekologisk fond av kalv eller oxe
  • 1 tsk eller mer rökt paprika
  • 4 lagerblad
  • 5 kvistar timjan
  • 0,5 liter öl, gärna både lokalt och ekologiskt
  • Smör att steka i
Till servering
Tips: Använd checkboxarna som inköpslista när du handlar.
  • Nybakat bröd
Gör så här
Använd checkboxarna för att lätt följa receptet steg för steg.
  • 1. Stek svampen i smör, börja med en liten klick och stek på medelhög värme. När pannan är torr och svampen börjar få färg kan du tillsätta mer smör och salta och peppra. Låt svampen få ordentligt med färg, detta tar tid. Du får inte ha bråttom!
  • 2. Stek svampen i omgångar.
  • 3. Lägg ner svampen, allteftersom den blir klar, i din Crock-Pot
  • 4. När svampen är klar är det baconets tur. Lite smör och allt bacon samtidigt i en stor stekpanna. Stek det knaprigt och lägg över det till grytan.
  • 5. Stek sedan köttet i stekflottet från baconet tills det får fin yta. Häll ner alla kryddor och stek en liten stund till.
  • 6. Häll över ölen och försök få med så mycket av kryddorna som det är möjligt. Häll över allt till grytan och lägg ner timjan och lagerblad.
  • 7. Koka under lock i 8-9 timmar på låg värme.
Information

Servera med bröd, lite créme fraîche och lite riven ost.