Muckalica – Serbisk köttgryta
Muckalica – Serbisk köttgryta
  • 4-5 portioner
  • 20m förberedelsetid
  • 55m tillagningstid

Muckalica – Serbisk köttgryta

Muckalica är en köttgryta från Serbien. En riktig Muckalica är egentligen gjord på grillat kött, det vill säga ofta rester som blandas ihop med mycket lök och paprika. Man blandar gärna och tar lite av både nöt-, fläsk- eller lammkött när man gör denna gryta. Och vill man verkligen lyxa till det så älskar serberna att lägga till riktigt fint rökt sidfläsk. Denna version är försvenskad och är gjord på vanliga grytbitar av fläsk. Grytan kan antingen puttra på låg värme längre eller tillagas i en Crock-Pot Express och blir då klar på knappt en timme.

Recept skapat av Nadja på Nadjas kitchen

Ingredienser/inköpslista
Tips: Använd checkboxarna som inköpslista när du handlar.
  • 600g finputsade grytbitar av fläsk
  • 2 tsk rapsolja
  • 1-2 finhackade gula lökar
  • 3-4 grovt hackade röda paprikor
  • 1 tetra (ca 400g) finkrossade tomater
  • 1 ½-2 dl vatten
  • ev 1 liten sockerbit för att balansera upp syran från tomaterna
  • 2-3 tsk paprikapulver (byt ut 1 tsk till stark paprikapulver om du vill ha lite hetta)
  • salt, svartpeppar
Till servering
Tips: Använd checkboxarna som inköpslista när du handlar.
  • Ris
  • Lantbröd
Gör så här
Använd checkboxarna för att lätt följa receptet steg för steg.
  • 1. Finputsa köttet och skär ev. i mindre bitar.
  • 2. Starta din Crock-Pot Express på läge Sauté. Häll i 1 tsk rapsolja i grytan, ställ in tiden på 20 minuter och tryck start.
  • 3. Häll i köttet och bryn det tills det har släppt all vätska och fått lite färg. Ta sedan ut köttet och lägg det vid sidan om på en tallrik.
  • 4. Ställ in maskinen igen på att bryna (Sauté) i 10 minuter. Häll i resterande rapsolja och fräs den finhackade löken. Salta och peppra.
  • 5. När löken mjuknat så häller du även i den grovt hackade paprikan. Låt paprikan fräsa med i någon minut innan du häller tillbaka köttet.
  • 6. Häll nu även i de krossade tomaterna, vatten, ev sockerbiten och paprikapulver. Blanda och smaka av. Stoppa eventuellt maskinen om tiden inte gått ut.
  • 7. Sätt nu på locket och lås det. Se till att tryckventilen är stängd. Välj knappen Meat/Stew och justera koktiden till 40 minuter. Tryck på startknappen.
  • 8. När grytan har kokat klart så är det dags att släppa ut trycket. Detta gör du manuellt genom att vända på ångutsläppsventilen till ”realease” med ett köksredskap eller vänta i cirka 15 minuter så görs det automatiskt. Om du gör det manuellt så akta händer och ansikte för det kommer ut het ånga. När all ånga är ute kan man öppna locket.
  • 9. Smaka av om det behövs mer salt eller peppar. Klart!
Information

Serberna äter oftast sin Muckalica med lantbröd men jag älskar att ha kokt potatis till.

*Trycket i din tryckkokare sjunker automatiskt i stängt läge efter att tillagningen är slutförd, och kan ta upp till 15 minuter. Vill du istället påskynda denna process kan du släppa trycket manuellt genom att vrida på ångventilen. Undvik att händer och ansikte får kontakt med den heta ångan genom att lägga en kökshandduk över ventilen. Peta sedan upp ventilen med ett träredskap.
En snabb öppning hejdar eventuell överkokning av känsliga grönsaker, och behåller saftigheten i magert kött. Samtidigt som mindre känsliga maträtter gynnas av att vila under en skonsam öppning.