Oxbringa i balsamvinäger
Oxbringa i balsamvinäger
  • 4 portioner
  • 10m förberedelsetid
  • tillagningstid

Oxbringa i balsamvinäger

Denna  oxbringa kokt i balsamvinäger är saftig och full med smak! Servera med krossade potatisar och morötter som kokas tillsammans med köttet – ett recept som hela familjen kommer att älska.

Ingredienser/inköpslista
Tips: Använd checkboxarna som inköpslista när du handlar.
  • 1-2 msk olivolja
  • 900 g oxbringa
  • 1 stor gul lök, finskivad
  • 4 stora vitlöksklyftor, hackade
  • 400 g hackade tomater
  • 120 ml balsamvinäger
  • 120 ml grönsaksbuljong
  • 1 msk rörsocker
  • 1 tsk salt
  • 2 lagerblad
  • 1 msk färska timjanblad
  • 10-12 medium potatisar
  • 4 stora morötter, halverade
  • 1 msk majsmjöl alt. majsstärkelse utspädd i 2 msk vatten
  • Salt och peppar efter behov
Till servering
Tips: Använd checkboxarna som inköpslista när du handlar.
  • citroncest
  • 2 msk hackad persilja att garnera med
Gör så här
Använd checkboxarna för att lätt följa receptet steg för steg.
  • 1. Ta bort ev ben och trimma bort stora bitar av fett - lite fett är bra. Om biten är väldigt stor, skär den i halva eller tre delar. Salta och peppra.
  • 2. Häll i en matsked olja i din tryckkokare och använd Sauté-funktionen på hög för att steka köttet på båda sidor tills den har fått fin färg, ca 3 minuter per sida. Ta bort köttet och lägg åt sidan.
  • 3. Justera Sauté-temperaturen till medium och tillsätt ett stänk mer olja om det behövs. Stek lök och vitlök i fem minuter, rör om ofta, tills den är mjuk.
  • 4. Blanda balsamvinäger, grönsaksbuljong, socker, salt, timjan, lagerblad och hackade tomater tillsammans i en kanna och häll i pottan. Lägg i köttet.
  • 5. Tillsätt metallgallret ovanpå köttet och placera potatis och morötter på den. Försegla och koka i 45 minuter på högt tryck.
  • 6. Låt trycket släppa naturligt i 10 minuter och släpp resten manuellt.
  • 7. Använd tång för att ta bort morötterna och potatis från pottan och lägg åt sidan. Använd en gaffel för att lätt krossa potatisen.
  • 8. Ta upp köttet och lägg åt sidan i 5 minuter.
  • 9. Tillsätt majsmjölsblandningen i såsen och använd sautéfunktionen på hög värme i 5-10 minuter för att koka upp den tills den är tjock.
  • 10. Skiva köttet och ordna på en tallrik med potatis och morötter. Skeda lite av såsen över köttet och garnera med den hackade persiljan och citronskalet.
Information

*Trycket i din tryckkokare sjunker automatiskt i stängt läge efter att tillagningen är slutförd, och kan ta upp till 15 minuter. Vill du istället påskynda denna process kan du släppa trycket manuellt genom att vrida på ångventilen. Undvik att händer och ansikte får kontakt med den heta ångan genom att lägga en kökshandduk över ventilen. Peta sedan upp ventilen med ett träredskap.
En snabb öppning hejdar eventuell överkokning av känsliga grönsaker, och behåller saftigheten i magert kött. Samtidigt som mindre känsliga maträtter gynnas av att vila under en skonsam öppning.