Rillettes
Rillettes
  • 10 portioner
  • 40m förberedelsetid
  • 8h tillagningstid

Rillettes

Tack för din röst!

Du har redan röstat!

En burk med rillette är en underbar rätt. Rillette är ett kryddat kött som kokat i sitt eget fett, sedan strimlat och blandat med precis tillräckligt med sitt fett för att göra det till en pasta som kan bredas på bröd eller kex. Det liknar en paté, men utan annat än rent kött. Rillettes (uttalad ree-yett) kan användas som paté, men avsaknaden av lever gör den lite mer tilltalande. Det absolut enklaste sättet att göra rillette är i en slowcooker. Du kan lägga i köttet och fettet före du går och lägger dig och vakna till ett perfekt kokt kött. En snabbt varv i matprocessorn, tillsätt kryddor, in i kylen för att kylas och den kommer att vara perfekt när cocktailtimmen är inne.

Rillette kan tillverkas med en mängd olika kött – det här receptet har vi fläskbog, men du kan byta till anklår med ben, eller kycklinglår med ankfett eller ännu mer ovanligt kött som kanin. Ta ut ur kylen en timme i förväg och låt det bli rumstempererat. Servera med tunna skivor rostat bröd eller kex, senap, fikon sylt, kapris eller cornichons. Detta recept blir ganska mycket, men en av de bästa sakerna med rilletter är att du bevarar köttet i sitt eget fett. Om du lägger det i burkar och fyller på med lite flytande fett innan du förseglar den, kan dessa burkar hålla i ditt kylskåp i en månad och upp till sex månader i frysen.

Ingredienser/inköpslista
Tips: Använd checkboxarna som inköpslista när du handlar.
  • 1,2 kg benfri fläskbog, karré eller annat kött, skuret i tärningar
  • 1 dl torrt vitt vin (rosé eller torr vermouth)
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1 schalottenlök
  • 2,5 cm skalad ingefära
  • 5 enbär
  • 1 tsk. korianderfrön
  • 10 svarta pepparkorn
  • 5 kvistar färsk timjan
  • 3 lagerblad
  • 1/4 kg ister eller ankfett
Gör så här
Använd checkboxarna för att lätt följa receptet steg för steg.
  • 1. Innan tillagning: Mal koriander och pepparkorn i en kryddkvarn eller en stöt. Tillsätt den sedan i din matprocessor tillsammans med vitlök, schalottenlök, ingefära och vin och mixa tills du har en sammanhängande pasta. Krydda köttet väl med salt och lägg i en plastpåse. Tillsätt marinaden och smörj den runt köttet, försegla sedan påsen väl och låt hänga i kylen under 6-24 timmar.
  • 2. Tillagning: Smält ister eller fett i din slowcooker inställt på låg tills det är flytande, cirka 30-45 minuter. Tillsätt timjankvistar och lagerblad när det är helt flytande. Ta upp köttet ur marinaden och lämna så mycket vätska som möjligt kvar i påsen.
  • 3. Lägg köttet försiktigt i det smälta fettet och se till att det är till minst 3/4 täckt med fett, helst helt nedsänkt. Låt koka på låg med locket på men med en glipa så att ingen kondens uppstår på 6-8 timmar tills köttet är genomkokt och lätt går sönder.
  • 4. Fiska upp timjan och lagerbladen och släng dem. Ta upp köttet och lägg i skålen på din matprocessor. Sila fettet och spara i en kopp eller fettavskiljare, så att alla smaker kan sjunka till botten, i minst 10-15 minuter.
  • 5. Mixa köttet 6-8 gånger i din matprocessor för att dela upp köttet i strimlor. Tillsätt i en kopp fett, mixa kort 2-3 gånger för att blanda, smaka sedan och justera med salt och peppar efter din egen smak. Var lite generös med smaksättning eftersom du kommer att äta detta kallt och salt och peppar är mer intensiva när maten är varm.
  • 6. När rilletten smakar som du vill, placera den i fyra burkar, lämna 1/2 tum av utrymme på toppen. Skeda försiktigt fett över rilletterna så att de täcks helt med minst 1/4 tum utan att köttet syns genom fettet.
  • 7. Låt vila i rumstemperatur i 30-40 minuter för att svalna, stäng sedan tätt med lock och förvara i kylen i upp till en månad utan att öppna (en vecka efter att du har öppnat den), eller i frysen i upp till sex månader.