Vegetarisk adventsgryta med saffran
Vegetarisk adventsgryta med saffran
  • 4 portioner
  • 20m förberedelsetid
  • 5h tillagningstid

Vegetarisk adventsgryta med saffran

Tack för din röst!

Du har redan röstat!

De senaste åren har jag gjort den här grytan lagom till advent. Den är såklart vegetarisk och är smaksatt med bl a saffran, kanel och apelsin. Den här gången var det första gången jag gjorde den i min Crock-Pot Express, så otroligt smidigt det var.

Receptet är gjort av Marie Lyander

Ingredienser/inköpslista
Tips: Använd checkboxarna som inköpslista när du handlar.
  • 2 st gula lökar, finhackade
  • 4 st vitlöksklyftor, fint skivade
  • 0,5 st röd chili, hackad
  • 2 msk olivolja
  • 3 st morötter, slantade
  • 1 st zucchini delad i halvmånar
  • 5 msk tomatpuré
  • 1 frp kikärtor
  • 1 frp vita bönor
  • 6 st aprikoser, torkade, delade i bitar
  • 4 st fikon, torkade, delade i bitar
  • 0,5 g stött saffran
  • 1 tsk spiskummin
  • 0,5 - 1 tsk kanelpulver Khoisan Tea
  • 2 burkar tomat, finkrossade
  • 2 dl grönsaksbuljong
  • 1 st apelsin pressad
  • Salt och svartpeppar, chiliflakes
Till servering
Tips: Använd checkboxarna som inköpslista när du handlar.
  • persilja
  • rostade, saltade solrosfrön
  • ris
  • vitlöksbröd
Gör så här
Använd checkboxarna för att lätt följa receptet steg för steg.
  • 1. Starta sauté funktionen på din Crock-Pot. Tillsätt olja, samt lök, vitlök och chili som får fräsa i några minuter.
  • 2. Tillsätt morot, zucchini, tomatpuré och låt fräsa med under omrörning i ytterligare 10 minuter.
  • 3. Blanda sedan ner torkad frukt, kikärtor, vita bönor, saffran, spiskummin, kanelpulver. Rör även ner krossad tomat, grönsaksbuljong, pressad apelsin, lite salt och svartpeppar.
  • 4. Blanda väl, sätt på locket och tryck igång Slowcook funktionen, och ställ in tiden på LÅG i 5 timmar.
  • 5. När grytan är färdig, rör om och smaka av, med chiliflakes och kanske lite extra salt och svartpeppar.
  • 6. Toppa med persilja, rostade, saltade solrosfrön och servera med ris och vitlöksbröd!