Om du inte är en köksentusiast och har koll på alla nya köksapparater och trender som ständigt poppar upp på marknaden, kan det ibland vara svårt att veta skillnaden på olika tillagningsmetoder. Sous Vide och Slowcooking är två metoder när det kommer till långkok som vi ofta tar upp, men som kan vara lätta att blanda ihop. Så vad är egentligen skillnaden på dessa metoder? Det ska vi reda ut nu!

Sous vide enkelt förklarat

Sous vide är en tillagningsmetod där man först vakuumförpackar maten för att sedan lägga den i ett varmt vattenbad med en cirkulator under flertal timmar. Det är en metod som ofta används i restaurangkök där man behöver förbereda maten långt innan den ska serveras. Ett vanligt exempel på något man ofta tillagar med sous vide-metoden är kött. Där tillagar man det först så att insidan är färdig, men sedan steker eller grillar köttet innan det ska serveras. Både en fördel och nackdel med sous vide är att det är en tidskrävande metod, som också kräver att du har både en vakuumförpackare och en cirkulator för vattenbadet. Har du dock både tiden och pengarna att spendera på utrustningen så kan du få fantastiska resultat med din mat som mört kött och krämiga såser.

Slowcooking enkelt förklarat

Slowcooking är du säkert bekant med sedan innan (eftersom du är inne på vår sida) men låt oss ändå förklara vad det innebär på ett enkelt sätt. Slowcooking är ju – precis som namnet berättar – långsam tillagning av mat. Att tillaga mat i en slowcooker är smart om du inte aktivt vill stå i köket, men eftersom det generellt tar mellan 2–8 timmar innan maten står på bordet är det ju ingen effektiv tillagningsmetod. Men eftersom slow cookern tillagar maten under längre tid på lägre värme kommer den få mer smaker, bibehålla näringsämnena och ge ett mörare resultat (om du t.ex. tillagar kött). En annan fördel med slow cooking är att du kan laga en hel måltid i en och samma gryta.

Skillnaden mellan Sous vide och Slow cooking

Så vad är den mest markanta skillnaden? Jo, den största skillnaden är att sous vide kräver mer aktiv tid i köket då du behöver förbereda och vakuumförpacka innan du lägger ner maten i vattenbadet. Det kräver också två eller flera maskiner, medan slow cooking kan göras i bara en maskin. Med sous vide kan du till största delen bara göra en ”råvara” eller tillbehör åt gången och kan inte lika enkelt laga en hel och komplett middag utan att det ska ta lång tid – medan slowcooking tillagar allt samtidigt. Likheterna mellan de två metoderna är stora då man kan få samma goda och möra resultat på en råvara, men skillnaderna är ändå viktiga att uppmärksamma. Det man får utgå från när man väljer en metod är hur mycket tid, pengar och ansträngning man vill lägga för att få maten färdig.

 

 

 

Lämna ett svar