Hemmakontor byts mot hemmalunch, men vad blir det egentligen för kvalité på maten. En fryst färdigrätt eller kanske bara en kaffe och macka vid datorn?
På Crock-Pot vill vi bidra till en sundare livsstil där tid för båda paus och bra mat är viktig för en hållbar arbetsmiljö även hemma. Denna veckas meny består av en härlig köttfärssoppa med pasta och bönor, svamprisotto, krämig kyckling, lasange och en biff stroganoff allt lagat i en Crock-Pot express.

God matig italiensk köttfärssoppa som får sin hetta av lite tabasco och mättar länge med hjälp av pasta och grönsaker.

Om du gör så mycket soppa att du vill frysa in den, häll inte i pastan. Den kan du tillsätta när du värmer soppan.

Garnera med persiljan och servera gärna med en klick crème fraîche och färskt gott bröd till.

Ingredienser/inköpslista
Tips: Använd checkboxarna som inköpslista när du handlar.
  • 500 g nötfärs
  • 1 msk vegetabilisk olja
  • 150 g hackad lök
  • 200g skivade morötter
  • 200g tärnad stjälkselleri
  • 2 burkar tomater
  • 3 dl kokta, sköljda röda kidneybönor
  • 2 dl kokta, sköljda vita cannelinibönor
  • 1,2 l köttbuljong
  • 1 msk torkad oregano
  • 2 tsk peppar
  • 0,5 tsk Tabasco sås
  • 700 g Dolmio pastasås med oliver (el likn.)
  • 120 g små makaroner
Gör så här
Använd checkboxarna för att lätt följa receptet steg för steg.
  • 1. Stek köttfärsen på "brown/sauté"-läget i olja, tills den är genomstekt.
  • 2. Tillsätt lök, morötter, selleri och tomater och låt det koka ihop i ca 10 minuter.
  • 3. Tillsätt bönorna, köttbuljongen, oregano, peppar, tabasco och pastasås.
  • 4. Tryck på "manual" och koka på "high pressure" tills selleri och morötter är mjuka, ca 35 minuter.
  • 5. Tillsätt pastan och låt den koka med tills den är färdig.

Risotto är en av de absolut bästa rätterna du kan göra i din Crock-Pot Express. När man lagar risotto traditionellt på spisen krävs passning och omrörning. Här sköter din CPE allt och du kan göra annat under tiden. Praktiskt, och gott!

Ingredienser/inköpslista
Tips: Använd checkboxarna som inköpslista när du handlar.
  • 600 g champinjoner eller annan svamp, skivad
  • 2 stora schalottenlökar, hackade
  • 1 msk krossad vitlök
  • 5 dl Arborio-ris, eller annat ”risottoris”
  • 10 dl svampbuljong
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 1 msk olivolja
  • 4 msk smör
  • 1 tsk italiensk salladskrydda
  • 1/4 tsk torkad persilja
  • salt och svartpeppar
  • 1 dl riven parmesanost
  • 1 msk vit eller svart tryffelolja
Gör så här
Använd checkboxarna för att lätt följa receptet steg för steg.
  • 1. Ta bort locket på din Crock-Pot Express och välj BROWN/SAUTÉ. Låt grytan värmas upp.
  • 2. Lägg i oljan och hälften av smöret.
  • 3. Bryn lök i ca 2 minuter och lägg till vitlöken och fortsätt bryna i någon minut.
  • 4. Lägg i svampen och resten av smöret.
  • 5. Rör ordentligt i 2-3 minuter tills smöret har smält och svampen fått färg.
  • 6. Häll i vinet och när det kokar blanda även i riset, låt allt koka i 1 minut.
  • 7. Häll i buljong och kryddor och rör om noga.
  • 8. Sätt på locket och lås det. Välj RICE/ RISOTTO funktionen och ställ in tiden på 8 minuter. Stäng ångventilen och tryck Start.
  • 9. Låt enheten naturligt släppa ut trycket under 15 minuter efter tillagningen. Släpp försiktigt ut eventuellt kvarvarande tryck innan du öppnar.
  • 10. Blanda allt och lägg i parmesanost och tryffelolja.
  • 11. Rör ordentligt tills risotton är krämig och servera direkt.

Om du blir sugen på en saftig, kryddig, enkel kycklinggryta, är denna Express-kyckling med grön chili mycket enkel att tillaga.

Ingredienser/inköpslista
Tips: Använd checkboxarna som inköpslista när du handlar.
  • 700 g ben- och skinnfria kycklinglårfiléer
  • 200 g creme cheese
  • 1 burk hackade gröna chilis
  • 1/2 tsk vitlökpulver
  • 1/4 tsk spiskummin
  • salt och svartpeppar
  • 2 dl kycklingbuljong
Gör så här
Använd checkboxarna för att lätt följa receptet steg för steg.
  • 1. Sätt på din Express på sauté-läget och smält smöret, tillsätt i kycklinglåren och stek i ca 5-6 minuter på alla sidor. Tillsätt kycklingbuljong, gröna chilis, vitlökpulver, spiskummin, salt, peppar och creme cheese.
  • 2. Stäng locket och vrid ventilen till stängd. Ställ in manuell / tryckkokning på 10 minuter. När tiden har gått låt trycket släppa.
  • 3. Ta försiktigt av locket. Strimla kycklingen med två gafflar. Justera smaksättningen med salt och peppar efter smak. Strö med färsk hackad persilja och röda chiliflingor och servera med creme cheese till blomkålris, zucchininudlar eller frallor.

Gör lasagne i Crock-Pot Express. Himmelskt god tryckkokarlasagne fylld med krämiga ostiga lager. Familjen kommer att jubla!

Ingredienser/inköpslista
Tips: Använd checkboxarna som inköpslista när du handlar.
  • 8 lasagneplattor
  • 180 g Mozzarellaost i bitar
  • 0,5 dl riven Parmesan
  • 750 g tomatsås (för pasta)
  • 400 g köttfärs
  • 1 gul lök, hackad
  • 1 stort ägg
  • 200g Ricottaost
  • 1 tsk italienska kryddor
  • salt och peppar
Gör så här
Använd checkboxarna för att lätt följa receptet steg för steg.
  • 1. Stek köttfärsen och löken på BROWN/SAUTÈ tills den är genomstekt. Blanda den med pastasåsen (eller tomatkross, men då får man krydda själv). Lägg den i en bunke. (kan även stekas i en stekpanna om man inte vill smutsa ner Crock-Pot express innan steg 5)
  • 2. Vispa ägget i en skål och blanda med Ricottaost och kryddor.
  • 3. Använd en springform, (22 cm diameter) smörj den med olja.
  • 4. Bryt lasagneplattorna i mindre bitar och täck botten med dem. Täck med 1/3 del av pastasåsen + ricotta blandningen. Strö mozzarella över. Repetera detta 3 gånger.
  • 5. Häll 250 ml kallt vatten i själva Expressen, ställ ner gallret och placera springformen på gallret.
  • 6. Stäng locket och sätt den på high pressure i 24 min låt den släppa naturligt på trycket i 10 min.

Denna biff stroganoff är krämig och packad med kryddor och härliga smaker av nötkött, svamp och pasta. Görs i din Crock-Pot Express på mindre än en halvtimme.

Ingredienser/inköpslista
Tips: Använd checkboxarna som inköpslista när du handlar.
  • 1 kg biff av nötkött, skuren i små kuber, lite större än 1cm.
  • 7 dl köttbuljong
  • 360 g valfri pasta
  • 240 g gräddfil
  • 240 g skivade champinjoner
  • 3 msk vetemjöl
  • 2 msk olivolja
  • 4 klyftor pressad vitlök
  • 1 hackad gul lök
  • 1 msk paprika
  • 1/8 tsk cayennepeppar
  • 2 msk Worcestershiresås
  • ¼ tsk svartpeppar
  • ¼ tsk salt
Gör så här
Använd checkboxarna för att lätt följa receptet steg för steg.
  • 1. Sätt på din Crock-Pot Express på brown/sauté. Låt den bli varm.
  • 2. Krydda köttet med salt och peppar och häll i olivolja i grytan. Tillsätt hälften av köttet och rör om tills det inte längre är rosa. Ta upp köttet och lägg åt sidan och gör samma sak med den andra hälften.
  • 3. Lägg vitlök, lök, champinjoner, paprika och cayennepeppar. Låt det fräsas upp och rör samtidigt om tills löken blivit mjuk. Rör ner mjöl och tillaga ytterligare en minut
  • 4. Rör ner köttbuljongen, Worcestershiresås och tillsätt köttet. Sätt på locket och stäng ventilen. Tryck på manuell på högt tryck i 12 minuter. När tillagningen är färdig, öppna ventilen manuellt för att lätta på trycket.
  • 5. Rör ner okokt pasta och sätt på lock samt stäng återigen ventilen, ställ in grytan på manuell och tillaga på högt tryck i 5 minuter. Öppna sedan snabbt ventilen.
  • 6. Ta av locket och rör ner gräddfilen. Krydda med salt och peppar. Garnera med persilja och servera direkt!