Hemmakontor byts mot hemmalunch, men vad blir det egentligen för kvalité på maten. En fryst färdigrätt eller kanske bara en kaffe och macka vid datorn?
På Crock-Pot vill vi bidra till en sundare livsstil där tid för båda paus och bra mat är viktig för en hållbar arbetsmiljö även hemma. Denna veckas meny består av en härlig köttfärssoppa med pasta och bönor, svamprisotto, krämig kyckling, lasange och en biff stroganoff allt lagat i en Crock-Pot express.

En sötsur asiatisk rätt som är god att äta till ris men kycklingen kan också serveras till en fräsch sallad.

Ingredienser/inköpslista
Tips: Använd checkboxarna som inköpslista när du handlar.
  • 4 benfria, skinnfria kycklingbröst
  • 1 dl konc ananasjuice
  • 1,5 dl sojasås
  • 1,5 dl brunt socker
  • 3 msk tomatpasta
  • 2 burkar tomater
  • 2 tsk riven färsk ingefära
  • 2 vitlöksklyftor malda
  • 1 dl vegetabilisk- eller kycklingbuljong
  • Vårlök
  • Ananas
Gör så här
Använd checkboxarna för att lätt följa receptet steg för steg.
  • 1. Lägg kycklingen i tryckkokaren med grönsaks- eller kycklingbuljong.
  • 2. Tillaga på högt tryck i 15 minuter. Släpp trycket snabbt när tiden är klar.
  • 3. Blanda ananasjuice, sojasås, tomatpasta, brunt socker, ingefära och vitlök. Vispa ordentligt.
  • 4. . Ställ sedan om till sauté-läge och koka upp. Häll i blandningen och fördela väl över kycklingen. Såsen kommer att tjockna när den kokas.
  • 5. Toppa med peppar och salladslök. Servera med kokt ris till.

Grönsaksgryta är en god, prisvärd och färgglad rätt. Perfekt att tillaga när du vill använda upp rester.

Ingredienser/inköpslista
Tips: Använd checkboxarna som inköpslista när du handlar.
  • 1 msk vegetabilisk olja
  • 1 medelstor rödlök, hackad
  • 2 vitlöksklyftor, finhackade
  • 0,5 tsk malen kanel
  • 0,5 tsk malen spiskummin
  • 0,5 tsk malen ingefära
  • 1 röd paprika, hackad
  • 2 zucchini, tärnade
  • 1 medelstor aubergine, tärnad
  • 400 g krossade tomater
  • 400 g kikärtor, sköljda
  • 2 msk tomatpuré
  • 100 g torkade aprikoser, delade
  • 1 msk harissa
  • 3 dl varm grönsaksbuljong
  • 2 kanelstänger
Gör så här
Använd checkboxarna för att lätt följa receptet steg för steg.
  • 1. Ta bort locket och välj BROWN/SAUTÉ-funktionen. Ställ in på 8 minuter och låt den värmas upp.
  • 2. Häll olja i den inre grytan, lägg i lök och vitlök och bryn i 3–4 minuter. Rör om med jämna mellanrum tills löken är mjuk.
  • 3. Rör i kryddorna och låt koka i ytterligare en minut.
  • 4. Tillsätt övriga ingredienser, rör om ordentligt och sätt sedan på locket och försegla det.
  • 5. Välj BEANS/CHILI-funktionen och ställ in 10 minuter.
  • 6. Låt grytan vila och naturligt släppa ut trycket i 10 minuter efter tillagningen. Släpp försiktigt ut eventuellt kvarvarande tryck innan du öppnar.
  • 7. Ta bort locket och rör om innehållet.
  • 8. Plocka ur kanelstängerna och krydda mer vid behov.
  • 9. Servera i varma skålar med hackad persilja, en klick naturell yoghurt och couscous.

Bevara smakerna genom att linda i fisken i ett paket. Resultatet är en otroligt saftig och smakrik rätt som är svår att tröttna på.

Ingredienser/inköpslista
Tips: Använd checkboxarna som inköpslista när du handlar.
  • 2 skinnfria filéer av torsk eller annan vit fisk
  • 2 små potatisar i tunna skivor
  • 1 liten fänkål i tunna skivor
  • Extra jungfruolivolja
  • 2 skivor citron
  • 1 nypa färsk persilja
  • Salt och peppar
Gör så här
Använd checkboxarna för att lätt följa receptet steg för steg.
  • 1. Mät ut en bit bakplåtspapper upp över ånggallret med 3 cm extra runt omkring. Placera pappret på gallret och vik upp kanterna så att du får ett paket.
  • 2. Ringla olivolja i botten av paketet.
  • 3. Lägg ett lager med skivad potatis på oljan.
  • 4. Ringla över olivolja och krydda.
  • 5. Lägg på fisken och ett tunt lager fänkål. Avsluta med att ringla över olivolja och krydda.
  • 6. Toppa med färsk persilja och en skiva citron.
  • 7. Vik över kanterna och forma till ett paket.
  • 8. Linda in paketen i aluminiumfolie.
  • 9. Häll 300 ml vatten i botten av Crockpot® Express-grytan.
  • 10. Placera ånggallret i skålen och lägg sedan på paketen. Lämna lite plats mellan paketen.
  • 11. Sätt på locket, stäng det och välj STEAM-funktionen.
  • 12. Ställ in 6 minuter.
  • 13. När enheten är klar släpper du på trycket enligt de rekommenderade anvisningarna. Låt enheten vila i 10 minuter innan du öppnar locket.
  • 14. Placera paketen på uppvärmda tallrikar, ta bort folien och servera fisken i paketet.

En svensk klassiker. Alla älskar vi köttbullar. Här bjuder vi på ett klassiskt recept som kan lagas både i slowcookern och Crock-Pot Expressen. Variera själv med olika kryddor och tillbehör efter smak!

Tips! Byt ut hälften av köttfärsen mot mosade bönor!

Ingredienser/inköpslista
Tips: Använd checkboxarna som inköpslista när du handlar.
  • 500 g nöt- eller blandfärs
  • 1/2 gul lök (skalad och riven)
  • 1 ägg
  • 1 1/2 dl mjölk
  • 5 msk ströbröd
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • 1/2 tsk socker
  • smör eller margarin
  • 2 dl köttbuljong
Gör så här
Använd checkboxarna för att lätt följa receptet steg för steg.
  • 1. Blanda mjölk och ströbröd. Låt svälla i 10 minuter.
  • 2. Tillsätt färs, lök, ägg, salt, peppar och socker i ströbrödsblandningen. Arbeta färsen smidig.
  • 3. Bryn köttbullarna i matfett så de får lite stekyta. (Direkt i din Crock-pot om du har en med den funktionen.)
  • 4. Tillsätt 2 dl köttbuljong och ställ in Crock-Pot Expressen på Manual/High i 4 minuter.
  • 5. Häll 250 ml kallt vatten i själva Expressen, ställ ner gallret och placera springformen på gallret.
  • 6. Stäng ångventilen och tryck på start.
  • 7. Låt stå på värmehållning i 6 minuter och släpp sedan kvarvarande tryck.
Information

Använder du slowcookern behövs ingen köttbuljong. Kör på låg i 4-5 timmar. Efter två timmar kan du lyfta på locket och röra runt försiktigt. Då finns det tillräckligt med vätska. På med locket och låt den gå tiden ut.

Soppan får sin nötbruna färg genom att du bryner löken först. Det är väl värt den extra tiden.

Ingredienser/inköpslista
Tips: Använd checkboxarna som inköpslista när du handlar.
  • 4 stora gula lökar i jämna skivor
  • 50 g smör
  • 1 L grönsaksbuljong
  • 2 dl vitt vin
  • 1 nypa färska salviablad
  • 2 lagerblad
  • salt och peppar
Gör så här
Använd checkboxarna för att lätt följa receptet steg för steg.
  • 1. Ta bort locket från din Crock-Pot Express och välj BROWN/SAUTÉ-funktionen
  • 2. Ställ in tiden på 20 minuter. Låt den värmas upp.
  • 3. Fräs löken i smör och rör om tills den är mjuk och har fått fin brun färg.
  • 4. Tillsätt övriga ingredienser, rör om och täck med locket. Försegla och tillaga på SOUP-funktionen i 10 minuter.
  • 5. Låt enheten naturligt släppa ut trycket under 15 minuter efter tillagningen. Släpp försiktigt ut eventuellt kvarvarande tryck innan du öppnar.
  • 6. Häll upp soppan i ugnsfasta skålar, lägg på en skiva franskbröd med ost och grilla i ugnen tills osten får färg.
  • 7. Garnera med timjan och servera genast.