Hemmakontor byts mot hemmalunch, men vad blir det egentligen för kvalité på maten. En fryst färdigrätt eller kanske bara en kaffe och macka vid datorn?
På Crock-Pot vill vi bidra till en sundare livsstil där tid för båda paus och bra mat är viktig för en hållbar arbetsmiljö även hemma. Denna veckas meny går lite i det internationella temat, med en börja i Italien för att sen gå över till en härlig Thailändsk ramen, men våran Spanska Chorizogryta är inte helt fel med sin hetta, det är fortfarande lite kyligt därute. Den klassiska Pad Thai vill man ju göra varje vecka för att den är så god. Vi avslutar med en Köttfärssås med Mezze Penne. Smaklig vecka!

Gör en krämig kornotto på korngryn, vin, buljong och riven ost. Kornen ger lite mer tuggmotstånd än risottoris. Använd gärna flera sorters svampar, går att köpa frysta, då behöver du varken plocka eller rensa själv. Toppa med nötter och gröna bönor.

Ingredienser/inköpslista
Tips: Använd checkboxarna som inköpslista när du handlar.
  • 4 dl korngryn
  • 1 gul lök
  • 500 g fryst, tinad svampmix eller 700 g färsk
  • 150 g haricots verts eller strimlade morötter
  • 150 g riven lagrad ost
  • 8 dl vatten
  • 3 dl vin
  • 2 msk rapsolja
  • 1 tärning med grönsaksbuljong
  • 2 msk smör
  • Salt och Peppar
Gör så här
Använd checkboxarna för att lätt följa receptet steg för steg.
  • 1. Skala, dela och finhacka löken. Stek löken på "brown/sauté" i olja tills den mjuknar, utan att den får färg.
  • 2. Tillsätt korngryn, buljongtärning och vin och rör om.
  • 3. Häll i vattnet och tryck på "manual" koka på "high pressure" i 15 min.
  • 4. Låt ångan släppas naturligt i 10 min.
  • 5. Rör ner ost och smör.
  • 6. Krydda med salt och peppar.
  • 7. Stek svampen i smör i en stekpanna tills den är gyllene.
  • 8. Tillsätt bönorna/morötterna mot slutet och låt steka med några minuter.
  • 9. Smaka av med salt och peppar.
  • 10. Ta från värmen och rör ner persiljan.
  • 11. Servera kornotton med svampfräs, nötter och ost.

Information Korn – bortglömd ingrediens – Kokta hela korn är ett bra alternativ till ris och pasta. Blötlägg över natten men koka inte för länge, då blir kornen lite för geléiga, de innehåller liksom havre gelbildande lösliga fibrer. Produkten korngryn är krossade kornkärnor, traditionellt använt i till exempel isterband, grynkorv och soppa. Passar utmärkt till en kornotto, till gröt eller i brödbaket.

Krispigt karamelliserat fläskkött serveras i en buljong med krämig kokosmjölk och röd currypasta. Traditionellt upplagt i en skål med ramen-nudlar, färska grönsaker och naturligtvis ett ramen-ägg.

Ingredienser/inköpslista
Tips: Använd checkboxarna som inköpslista när du handlar.
  • 1 kg fläskkött
  • 1 msk soja
  • 2 msk limejucie
  • 0,5 dl kokosnötssocker
  • 2 msk fisksås
  • 1 tsk riven ingefära
  • 2 vitlöksklyftor pressade
  • 1 l kycklingbuljong
  • 1 burk kokosmjölk
  • 3 msk röd currypasta
  • 1 msk jordnötssmör
  • 1 paket ramen nudlar (Santa Maria)
Gör så här
Använd checkboxarna för att lätt följa receptet steg för steg.
  • 1. Bryn fläskköttet i en stekpanna eller direkt i grytan tills den fått färg på alla sidor, ca 10 minuter totalt. Placera den i grytan och täck med fisksås, ingefära och vitlök. Häll 1,5 dl vatten i botten så att den inte bränner fast.
  • 2. Använd tryckkokarens manuella inställning och koka på high pressure i 60 minuter. När tiden är ute, öppna ventilen för att släppa ut ångan direkt.
  • 3. Ta upp köttet och låt det svalna. Lämna vätskan i grytan.
  • 4. Dela köttet i bitar på en bakplåt med bakplåtspapper och häll på sojasås, limejuice och kokosnötssocker, jämnt över. Placera under grillen i ugnen i 5 minuter, eller tills köttet karamelliserats på utsidan. Rör om en gång så att alla sidor blir karamelliserade.
  • 5. Häll kycklingbuljong, kokosmjölk, röd currypasta och jordnötssmör i grytan och blanda med den resterande vätskan. Koka på högt tryck i 5 minuter för att riktigt blanda smakerna.
  • 6. Medan buljongen tillagas, koka ramen nudlarna i kokande vatten i 3 minuter och häll av vattnet. Gör din ramen-rätt med nudlar, buljong, röd paprika, thailändska chilis, böngroddar, karamelliserat fläsk, kokt ägghalva, färsk koriander och jordnötter.

Det här är en spansk kött/chorizogryta med heta smaker. Istället för att krydda mycket har jag använt stark spansk chorizo i grytan. När man använder en kryddstark korv så får man otroligt mycket smak på rätten.

Den här grytan kan lagas både i slowcooker och i tryckkokaren. Se instruktioner för olika tider.

Ingredienser/inköpslista
Tips: Använd checkboxarna som inköpslista när du handlar.
  • 300 g chorizo
  • 800 g nötkött
  • 1 msk vetemjöl
  • 2 msk oxfond
  • 800 g (2 burkar) körsbärstomater
  • 1 dl Rött vin
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 paprikor
  • 1 apelsin
  • 2 dl grädde
  • Salt och peppar
  • Till servering
  • 1 dl finhackad färsk persilja eller gräslök
  • 2 dl oliver utan kärnor
  • 1 dl soltorkade tomater
Gör så här
Använd checkboxarna för att lätt följa receptet steg för steg.
  • 1. Slanta korven, skala och finhacka lök och vitlök. Skär nötköttet i mindre bitar och stek allt i grytan tills de fått fin yta.
  • 2. Pudra över vetemjöl och rör om.
  • 3. Tillsätt oxfond, konserverade körsbärstomater och rött vin. Koka i slowcookern under lock i cirka 7 timmar. (I tryckkokaren, tryck på "Stew" och koka i 35 min).
  • 4. Skär paprikan i mindre bitar. Tillsätt paprika, saft från apelsin och grädde. Låt köttgrytan koka i 5 minuter till. Smaka av med salt och peppar.
  • 5. Strö finhackad persilja, soltorkade tomater och oliver över
  • 6. Servera med potatis eller ris och ett färskt bröd till.

En favorit på thairestaurangen är för många den klassiska rätten Pad Thai. Den är superenkel att laga i Crock-Pot Expressen och smakar lika bra, om inte bättre, när det är hemlagat. Snabbmat när den är som bäst! Här lagar vi den med kyckling, men allt går naturligtvis att variera efter smak och tycke.

Ingredienser/inköpslista
Tips: Använd checkboxarna som inköpslista när du handlar.
  • 450g kyckling
  • 3 salladslökar
  • 180 g böngroddar (om man vill)
  • 2 msk hackad vitlök
  • 2 ägg
  • 1 paket risnudlar (ca 200g)
  • 3,5 dl vatten
  • 3 msk sesamolja
  • 1 msk fisksås
  • 1 msk soja
  • 1 msk Pad Thaisås
  • Till servering
  • 1 dl grovt hackade jordnötter
  • 4 limeklyftor
  • Färsk hackad koriander
  • Den gröna delen av salladslöken, fint skivad
Gör så här
Använd checkboxarna för att lätt följa receptet steg för steg.
  • 1. Skär kycklingen i tunna strimlor
  • 2. Dela salladslöken. Den nedre vita delen i lite större bitar, och den gröna delen i mindre. Separera dessa.
  • 3. Hacka vitlök och jordnötter
  • 4. Starta Crock-Pot Expressen på Brown/Saute
  • 5. Häll i 2 msk sesamolja.
  • 6. Stek vitlök och de vita delarna av salladslöken i ca 2 minuter
  • 7. Lägg i kycklingen och stek tills den blir vit
  • 8. Flytta innehållet i grytan åt ena sida och knäck äggen på den tomma sidan
  • 9. Låt äggen stekas och rör runt medan det stelnar
  • 10. Blanda äggen med övrigt innehåll när det stekt färdigt och stäng av grytan
  • 11. Tillsätt vatten, soja, fisksås, Pad Thaisås och 1 msk sesamolja.
  • 12. Blanda allt och lägg i nudlarna och böngroddarna
  • 13. Sätt på locket, sätt ångventilen i öppet läge
  • 14. Välj Slowcook/Låg och kör i 8 minuter. (Du får passa tiden själv eftersom den lägsta förinställningen är 30 min)
  • 15. Öppna locket och blanda runt väl. Om några nudlar fortfarande är lite hårda försöker du få ner dem under vätskan
  • 16. 16. Kör ytterligare 5 minuter på slowcook på låg
  • 17. Smaka av nudlarna, om de fortfarande är för "Al Dente" för din smak tillsätter du lite mer vatten (0,5 dl) och kör i 5 minuter till
  • 18. Häll över i en serveringsskål och tillsätt ytterligare lite Pad Thaisås efter smak och blanda ordentligt
  • 19. Dekorera med krossade jordnötter, den gröna delen av salladslöken, finhackad koriander och pressa en limeklyfta över

En snabb pastarätt att laga i Crock-Pot Expressen!

Ingredienser/inköpslista
Tips: Använd checkboxarna som inköpslista när du handlar.
  • 800 g nötfärs
  • 0,5 kg pasta
  • 1 lök
  • 400 g krossade tomater
  • 1 påse med tacokrydda
  • 7,5 dl vatten
  • 1 köttbuljong
  • 1 burk pastasås
Gör så här
Använd checkboxarna för att lätt följa receptet steg för steg.
  • 1. Stek den hackade löken
  • 2. Stek nötfärsen
  • 3. Slå i krossade tomater, pastasås, vatten och buljongtärning
  • 4. Slå i pastan och rör runt så allt blandar sig.
  • 5. Sätt på locket och stäng ventilen.
  • 6. Tryck på STEAM och ändra tiden till 7 min
  • 7. Låt den sen gå på varmhållning i 15 min.