Långkål
Långkål
  • 4 portioner
  • 15m förberedelsetid
  • 5h tillagningstid

Långkål

Långkål är julens godaste grönsaksrätt, om någon frågar mig. Rätten härstammar från i första hand de södra delarna av Halland och på Grönkålsakademiens hemsida står att läsa följande spännande anekdot om långkålens tillkomst:

“I det fattiga Halland var man tvungen att ta tillvara allt som gick att göra mat av. Inte minst viktigt var att få i sig “något grönt” på vintern. Grönkålen stod kvar ute på fälten och i trädgårdslanden till framåt jul, då den skördades. De år snön var riklig fick kålen skottas fram. Hela växten inklusive den grova stammen lades i brygghusets stora gryta och kokades så länge – långkål – att alla delar blev genomkokta och mjuka.”

Oavsett om det är en sann historia är långkålen en av mina absoluta favoriträtter på julbordet. Och den passar perfekt att laga i din Crock-Pot! Den som vill göra vegansk långkål ersätter skinkspad med buljong och ersätter mejeriprodukterna med veganska alternativ.

Recept av Bitte Assarmo, matmammans blogg

Ingredienser/inköpslista
Tips: Använd checkboxarna som inköpslista när du handlar.
  • 1 ½ kg färsk grönkål
  • 2-3 dl skinkspad eller grönsaksbuljong
  • 1-2 msk smör
  • 1-2 dl vispgrädde
  • 2 msk socker
  • salt och vitpeppar
Gör så här
Använd checkboxarna för att lätt följa receptet steg för steg.
  • 1. Ta bort de stora nerverna ur grönkålen och repa den i mindre bitar. Lägg den i Crock Pot och klicka i smöret och fyll på med buljong, grädde och socker, salt och vitpeppar.
  • 2. Rör om och koka i 5-6 timmar på låg. Rör om en eller två gånger under koktiden.
  • 3. Smaka av och tillsätt ev lite mer salt och peppar och servera till julens småvarma rätter.