Vietnamesisk oxsvanssoppa
Vietnamesisk oxsvanssoppa
  • 4-6 portioner
  • 45m förberedelsetid
  • 45m tillagningstid

Vietnamesisk oxsvanssoppa

Tack för din röst!

Du har redan röstat!

Den här rätten vid namn ”Bò Kho” är en vietnamesisk oxsvanssoppa i som du tillagar i en tryckkokare.

Recept av Erik Videgård

Ingredienser/inköpslista
Tips: Använd checkboxarna som inköpslista när du handlar.
  • 20 g citrongräs
  • 35 g färsk ingefära
  • 150 g rödlök
  • 1 lagerblad
  • 10 g farinsocker
  • 5 g five spice
  • 45 g fisksås
  • 900 g oxsvans, delad i bitar
  • 30 g rapsolja
  • 2 stjärnanis
  • 500 g krossade tomater
  • vatten
  • 1 purjolök
  • 150 g kålrabbi
  • 150 g morot
  • 300 g vitkål
  • 150 g stjälkselleri
  • 80 g bok choy
  • 100 g salladslök
  • färsk koriander
  • salt och svartpeppar
  • nudlar
Gör så här
Använd checkboxarna för att lätt följa receptet steg för steg.
  • 1. Smasha och skär citrongräset i 5 cm bitar.
  • 2. Finhacka ingefäran.
  • 3. Skär rödlöken i ”båtar”.
  • 4. Lägg citrongräs, ingefära, lagerblad, socker, five spice, fisksås och oxsvansen i en bunke och blanda väl. Låt marinera i 30 minuter.
  • 5. Hetta upp oljan i tryckkokaren och fräs oxsvansen i omgångar tills den får fin färg. Plocka ur citrongräset och lagerbladet.
  • 6. Ta upp oxsvansen och sänk värmen. Fräs sedan löken tills den är mjuk och genomskinlig.
  • 7. Tillsätt tomaterna, lägg på ett lock och låt sjuda i 12 minuter. Rör om då och då. Om vätskan avdunstar för mycket så tillsätt lite mer vatten.
  • 8. Tillsätt oxsvansen, citrongräset, lagerblad och stjärnanis. Häll på vatten så det täcker, rör runt, låt koka upp och sätt på tryckkokarens lock. Tryckkoka i 45 minuter. Ta sedan av från värmen och låt trycket sjunka av sig själv.
  • 9. Skär under tiden purjolök, kålrabbi, vitkål och selleri grovt i lika stora bitar.
  • 10. Dela bok shoy på mitten, skiva salladslöken fint och grovhacka koriandern.
  • 11. Öppna locket på tryckkokaren, ta upp oxsvansbitarna och plocka bort benen.
  • 12. Lägg tillbaka köttet i tryckkokaren och tillsätt purjolök, kålrabbi, morot, vitkål och blekselleri. Sätt på locket igen och tryckkoka ytterligare 5 minuter. Släpp ut trycket manuellt.
  • 13. Öppna locket och lägg ner bok shoy, lägg på locket och låt vila 5 minuter. Smaka av med salt och svartpeppar. Koka nudlarna enl instruktion och spola av dem med kallt vatten.
  • 14. Lägg upp i skålar bottnade med nudlar och garnera med salladslök och koriander.