Fisk- och skaldjurssoppa
Fisk- och skaldjurssoppa
  • 4 portioner
  • 20m förberedelsetid
  • 4h tillagningstid

Fisk- och skaldjurssoppa

Tack för din röst!

Du har redan röstat!

Bohuskänsla infinner sig när vännerna samlas kring soppgrytan. Låt grunden till soppan koka länge och lägg i fisk och skaldjur en stund innan den serveras.

Recept av Jonas Westman.

Ingredienser/inköpslista
Tips: Använd checkboxarna som inköpslista när du handlar.
  • 400g valfri god fiskfilé i bitar
  • 100g kräftstjärtar färska eller på burk
  • 1 st morot
  • 1 st palsternacka
  • 1 st liten fänkål
  • 1 st gul lök
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1 krm cayennepeppar
  • 1 krm malen vitpeppar
  • 0,5 g saffran
  • 2 msk olja
  • 2 dl vitt vin
  • 3 dl vatten
  • 1 dl mjölk
  • 1 msk pressad citron
  • 1 st fiskbuljongtärning
  • 2 msk hummerbuljong, flytande
  • 2 dl grädde
Till servering
Tips: Använd checkboxarna som inköpslista när du handlar.
  • färskt bröd
  • En klick majonäs smaksatt med lite citronsaft.
Gör så här
Använd checkboxarna för att lätt följa receptet steg för steg.
  • 1. Tärna lök, morot, palsternacka och fänkål i små bitar.
  • 2. Fräs grönsakerna med saffran på medelvärme några minuter. De skall inte få färg. Pressa ner vitlöken och rör om. Häll allt i Crock-Potgrytan.
  • 3. Tillsätt vin, vatten, buljong och kryddor.
  • 4. Sätt på locket och ställ in på låg i 4 timmar.
  • 5. När grönsakerna känns mjuka tillsätts fisk, grädde och mjölk. Ställ om till läge Hög och koka tills fisken är klar.
  • 6. Lägg i kräftstjärtarna och låt stå i 10-15 minuter.
  • 7. Pressa i citronsaften och dekorera med en dillkvist. Servera.
  • 8. Ett gott bröd är fint till. Speciellt för att suga upp den sista soppan. En klick majonäs smaksatt med lite citronsaft passar också bra.
Information

Att tänka på: Vill du gå hemifrån under dagen kan du låta soppan gå några timmar till. Skär då grönsakerna i lite större bitar. Avsluta från moment 5 i receptet.