Det finns en uppsjö av olika köksmaskiner och det kan vara svårt att förstå fördelarna med de olika tillagningsmetoderna som ges.
Vilken metod man föredrar beror på flera saker. Hur er familjesituation ser ut, vad som ska lagas, hur mycket tid och hur planerande vs spontan du är, du som ska stå i köket.

Så här kan en vanlig vecka se ut hos familjen Svensson
Ambitionen är hög efter söndagens storhandling, så veckan börjar bra. Prepping på morgonen och slowcookern går igång innan jobbet. Middagen är klar när man kommer hem och husfriden består ända fram till onsdag. När torsdagen kommer blir det trixigt, för då har barnen i familjen aktiviteter. Alexander 10 år har fotboll och Lisa 7 år ska på ridning – typ samtidigt, stress stress. Hemkomna trötta och hungriga kl 18.00 ja då är tryckkokaren räddningen. Vällagad snabbmat som exempelvis hemmagjord ärtsoppa som kan stå på bordet efter bara 30 min är guld värd en sån här dag. När äntligen fredagen kommer ska här lagas något riktigt gott. Det får ta lite tid och vi vågar experimentera så vi kör sous-vide. Barnen får korv med bröd medan mamma och pappa och grannparet slöjdar tillsammans i köket. Kanske blir det denna kväll en perfekt tempererad torskrygg eller varför inte en flankstek som sedan vänds hastigt på grillen? Söndagen kommer och nä nu måste vi laga något nyttigt som också barnen vill ha. Ja, vi ångkokar dumplings. Det är enkelt och gott…
Känner du igen dig? Ja, jo men herregud tänker du. Inte kan man fylla varenda skåp i köket med maskiner. Nej det vore ju synd att inte få  plats med tallrikar och bestick. Så Crockpot har tagit fram en multicooker som löser alla tillagninssätten; slowcooking, tryckkokning ångkokning och till och med sous vide. Fiffigt va?

Olika tillagningsmetoderna har olika fördelar
Slowcooking är en långsam tillagningsmetod så den lämpar sig bäst när du ska lämna hemmet för en längre tid. Ex. en jobbdag, en skoldag eller om du ska hänga i skidbacken eller på stranden. Man preppar bara grytan innan man sticker och låter Crockpot sköta resten.

Tryckkokningen går snabbt. Snabbare än vanlig matlagning på spisen faktiskt så denna metod är perfekt när man är sent ute och måste lösa middagen direkt.

Ångkokning är en skonsam tillagning och lämpar sig för mat som är lite känslig såsom grönsaker, fisk eller dumplings. Viktiga näringsämnen behålls och färg och spänst består.

Sous Vide tar i regel längre tid men denna metod är främst för att få till det sär perfekta köttet eller fisken. Maten läggs i en vakuumpåse och sänks ner i ett vattenbad. Värmen kommer runt om och tränger långsamt in i råvaran som tillagas till precis rätt temperatur. På så vis får man jämnt rosa kött igenom hela stycket. Likaså fisken blir så där perfekt och inte ojämn som det lätt kan bli i en panna.

Så när ingen dag är den andra lik. Ibland är man planerande, ibland inte. Vissa dagar är fler hemma, ibland färre. Ja, men då är det ju perfekt med en mångsidig produkt som en Crockpot där du alltid kan hitta enkla och goda recept här på vår sida.
Är du inte övertygad och känner snarare att nej jag är en slowcooker – det är min grej. Ja, då finns så klart flera Crockpot som “bara” har den funktionen.

 

Lämna ett svar