Ökande matpriser, skenande el- och bränslekostnader, inflation, dyrare räntor, sjunkande bostadspriser och krig i vårt närområde. Att Sverige är på väg mot en lågkonjunktur råder det ingen tvekan om. Experterna är överens; svenskarna behöver förbereda sig för sämre tider genom att spara, bunkra och hålla igen.

Det florerar just nu många tips kring hur man håller i plånboken, sänker kostnader och förbereder sig för vinterns förväntade stålbad. Mest talas det om hur vi bäst sparar el och energi, samt hur vi får matkassan att räcka längre nu när priserna går upp.

Branschen spår renässans för slowcooking och multicooking
Det finns dock några tröstande fenomen mitt i krisen. I oroliga tider brukar människor dra sig inåt för att söka värme och gemenskap med varandra. Man värnar plötsligt ännu mer om familj, vänner och traditioner och ser stora värden i det enkla och lilla livet. Och saker och ting får gärna ta tid igen. Såsom matlagning, till exempel.

Redan nu märker detaljister och grossister inom husgeråd av att efterfrågan på elsnåla produkter ökat markant, och butikssäljarna vittnar om långa säljsamtal med kunder där man diskuterar energiåtgång och elförbrukning. Samtidigt fylls flödena i sociala medier av recept på läckra rätter som både tar lång tid att laga och som räcker till många. Och slowcooking som begrepp seglar upp som en nygammal trend bland både matprofiler och gemene man.

Nya tester visar tio gånger lägre elförbrukning
Sofia Mari är marknadschef på Acreto, nordisk distributör av Crockpot som är marknadsledare inom slowcooking och multicooking. Hon berättar mer om fenomenet:

”Slowcooking och multicooking är verkligen på framfart av flera orsaker. Dels är det ett oerhört elsnålt sätt att tillaga mat, om man jämför med spis eller ugn. Vi har nyss genomfört egna tester på energiförbrukning och i vissa fall drar Crockpoten tio gånger mindre el än traditionell matlagning. Vi visste visserligen att våra Crockpots är energisnåla, men till och med vi blev överraskade av det fantastiska resultatet”, säger hon.

Gör enkla råvaror till lyxiga middagar

”Samtidigt är en Crockpot utmärkt när du vill laga mat till många, eller fylla lunchlådor för hela veckan. Och tillagningssättet framhäver, förhöjer och förstärker både smak, textur och upplevelse. Vi brukar säga att du kan ”få billigt att smaka dyrt” med en Crockpot. Att även de enkla råvarorna kan bli till lyxmiddagar. Även det ligger förstås i tiden. Istället för en dyr oxfilé kan du med fördel satsa på en billigare styckdel och ändå få smak och textur att överträffa det mesta. Ett bra sätt att få mer för matkassan, helt enkelt”, avslutar Sofia.

Nedan är våra mätningar gjorda i oktober 2022