Fransk löksoppa
Fransk löksoppa
  • 4 portioner
  • 15m förberedelsetid
  • 4h tillagningstid

Fransk löksoppa

En fransk specialitet, passande för kalla vinterkvällar. Billigaste maten som finns? I alla fall om man utesluter vinet.

Ingredienser/inköpslista
Tips: Använd checkboxarna som inköpslista när du handlar.
  • 4 msk olivolja
  • 6 medelstora lökar, finhackade
  • 1 msk strösocker
  • 3 vitlöksklyftor, krossade
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 6 dl vegetarisk- eller kycklingbuljong
  • 2 msk Worcestershiresås
  • 2 msk konjak (valfritt)
  • Salt
  • Nymald svartpeppar
Till servering
Tips: Använd checkboxarna som inköpslista när du handlar.
  • Färsk persilja
  • 100 g riven stark ost, (t.ex Västerbottenost)
  • 4 stora skivor baguette
Gör så här
Använd checkboxarna för att lätt följa receptet steg för steg.
  • 1. Värm lök, olja, socker och vitlök i en stekpanna i 10 minuter tills löken börjar bli mjuk, tillsätt vinet och låt allt bli varmt.
  • 2. Lägg över till din Crock-Pot. och häll i den kokande buljongen, tillsätt Worcestershiresås, salt och peppar och blanda noga.
  • 3. Sätt på locket och koka i 4-5 timmar på inställning Låg eller 2-3 timmar på Hög inställning.
  • 4. Under tiden, rosta brödet på båda sidorna, strö över den rivna osten och grilla tills osten har smält och fått färg. Skär dem i bitar.
  • 5. Vid serveringen, rör i konjak (valfritt) i soppan, ös upp i sopptallrikar och lägg ostkrutongerna (eller grillade brödskivor) ovanpå.
  • 6. Garnera med persilja.