Heta blåmusslor med bacon
Heta blåmusslor med bacon
  • 2 portioner
  • 15m förberedelsetid
  • 2h tillagningstid

Heta blåmusslor med bacon

Musslorna blir, förutom att de får en härlig smak, skonsamt ångade i Crock-poten. Svårt att misslyckas!

Ingredienser/inköpslista
Tips: Använd checkboxarna som inköpslista när du handlar.
  • 1 nät blåmusslor
  • 1 pkt bacon
  • 0,5 fänkål
  • 3 stänger stjälkselleri
  • 0,5 röd chili
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1 gul lök
  • 2 dl vitt vin
  • 1 dl grädde
  • Saften av 1 citron
  • 2 krm vitpeppar
  • 1 tsk salt
Till servering
Tips: Använd checkboxarna som inköpslista när du handlar.
  • Ett riktigt gott vitt bröd och en citronklyfta vid sidan av. Använd gärna musselskalen för att ösa upp av skyn.
Gör så här
Använd checkboxarna för att lätt följa receptet steg för steg.
  • 1. Skrubba musslorna rena med en borste. Dra av ”skägget” om det finns något synligt. Släng trasiga musslor. Lägg dem i en bunke med kallt vatten och ställ in i kylen.
  • 2. Hacka lök, fänkål, selleri i 0,5cm bitar. Finhacka vitlök och chili.
  • 3. Strimla bacon och fräs det i en panna tills det är lätt brynt. Sänk värmen, lägg i grönsakshacket och låt gå med någon minut under omrörning. Häll över i din Crock-pot.
  • 4. Tillsätt salt, peppar, vin och citronsaft. Rör om och sätt på locket. Ställ vredet på låg. Rör gärna om ett par gånger under tillagningen.
  • 5. En timme innan servering ändrar du till läge hög och tillsätter grädden.
  • 6. När vätskan börjat sjuda tar du ut musslorna ur kylen och slänger de som inte slutit sig. Fördela dem i grytan och sätt på locket. Det tar normalt 20-35 minuter för alla musslor att öppna sig.
  • 7. Smaka av med mer salt, peppar och chili om så önskas. Strimla persilja och strö över. Servera genast.
  • 8. Att tänka på: Den relativt låga temperaturen gör att musslorna inte blir torra så lätt. Dock kan muskeln som håller skalet stängt behöva högre värme för att ge sig så du kan behöva hjälpa till lite för att öppna vissa musslor helt.