Året är 1936 och uppfinnaren Irving Naxon ansöker om patent för en bärbar hushållsapparat som snart skulle vända upp och ner på marknaden. Den lilla manicken som såg så liten och anspråkslös ut skulle snart revolutionera de amerikanska hushållen. 

Det sägs att Naxon ska ha inspirerats av sin mormor som brukade ta en välfylld gryta kött, grönsaker och bönor till ett närliggande bageri för att låta den koka i bakugnens eftervärme. Nästa dag hämtade hon grytan och maten var färdiglagad efter flera timmar i den sakta  svalnande ugnen. Naxon frågade sig själv om det var möjligt att efterlikna den jämna tillagningen i en gryta som kunde användas i hushållet.

I januari 1940 stod det klart att Naxons patent hade gått igenom. Hans uppfinning började sitt liv som ”The Boston Beanery” och hans främsta kunder bestod av kaféer och lunchrestauranger. ”En gryta för mjölk och en för kött”, ska Naxon ha sagt. Under 1970-talet fick böngrytan nytt liv under varunamnet Crock-Pot – och grytan fick en självklar plats i varje hushåll. I ett amerikanskt hem är det rent av vanligare att hitta en Crock-Pot än en mikrovågsugn.

Det skulle dröja till 2010 innan Crock-Pot Slowcooker slutligen hittade till Sverige och det var tydligt att det var en efterlängtad produkt. Nu kunde även vi i Skandinavien njuta av fördelarna med nyttig mat som lagar sig själv och som är klar när du kommer hem. Allt tack vare Irving Naxons mormor.

MILSTOLPAR

1970 Crock-Pot lanserar en enkel bönkokare med handtag och glaslock. Den grytliknande designen gav produkten sitt bekanta namn.
1971 Crock-Pot ger upphov till en helt ny kategori av hushållsapparater i USA och Kanada och revolutioner sättet som amerikanska familjer lagar sin mat.
2003 Crock-Pot lanseras i England och blir snabbt ett ledande märke i den populära kategorin slowcookers.
2006 Den första Sauté-produkten lanseras och tillåter bryning av mat direkt i grytan.
2010 Crock-Pot kommer äntligen till Sverige och övriga nordiska länder! Nu upptäcker hela Skandinavien fördelarna med att laga långkok.
2012 Crock-Pot lanserar sin första riskokare och ger därmed familjer möjligheten att komplettera sitt mål med ris eller ångkokade tillbehör.
2016 One Pot Cooking gör det möjligt att använda Crock-Pots kokkärl på den vanliga spishällen, även med induktion.
2018 Crock-Pot Express släpps i Skandinavien. Det är en multicooker med tryckkokningsfunktion som gör det möjligt att välja om man vill laga maten snabbt eller långsamt.

Läs mer här

Lämna ett svar