Grattis!
Crock-Pot är slowcookern som har nedstigit från himlen för att göra ditt liv både enklare och godare ….. kunde vi skrivit, men det kanske hade varit lite väl överdrivet. Å andra sidan är det många slökokare som sagt nästan det, okej kanske inte riktigt sådär men nära! (Ja, det finns kunder som döper sina grytor, mer om det senare). Hur som helst, grattis och varmt välkommen till Crock-Pot-världen! Vi hoppas kunna underlätta ditt liv och fylla din vardag med underbara, välsmakande middagar.
Låt oss berätta hur du ska använda den här underbara pryl som jag antar att du redan plockat ur paketet? Och ja, du ska diska innergrytan med varmt vatten och diskmedel och torka den torr. Såklart du ska. Nu så! Vad vill du laga idag?

Laga vad du vill
Det finns egentligen inga begränsningar på vad du kan laga i Crock-Pot, vegetariska rätter, soppor, köttgrytor, stekar, kyckling eller till och med godis, desserter och bröd. Men det finns några saker som är bra att tänka på. När det kommer till kött kan du med fördel välja segare och billigare styckdetaljer som högrev eller oxbringa. Mört kött går snabbare att laga och exempelvis lagar du kyckling på ungefär tre timmar medan fisk går ännu snabbare. Gör du exempelvis en fiskgryta så räcker det att du lägger i fisken en kvart före servering.

Måste inte passas
Eftersom värmen kommer från sidorna så behöver du inte fundera på om maten bränner fast i botten, och därmed ska du heller inte öppna locket, eller röra om under tillagning i onödan. Du ser ju härligheten genom glaslocket. Låt maten tillagas och lämna din nya kamrat ensam i köket. Crock-Pot är en av de slowcookers på marknaden som är godkänd och helt säker att lämna utan passning tack vare den inbyggda säkringen.

Hur ska man tänka?
Nu är det dags att lägga i dina favoritingredienser. I botten lägger du det som ska gå längst, exempelvis rotfrukter och potatis och ovanpå dessa kan du lägga köttet om du väljer det. Fyll bara upp till hälften eller max 2/3 av grytans volym, fyller du mer blir det kanske inte klart i tid och fyller du för lite kan maten bli överkokt. Man behöver ofta inte tillsätta någon vätska, kanske någon deciliter bara. Ingenting kokar bort som vid traditionell matlagning.

Undvik att använda frusna ingredienser, särskilt kött som kan ta lång tid att tina och riskerar att då inte bli klart. En katastrof naturligtvis, fråga vilken hungrig unge som helst.

Du bestämmer när maten ska vara klar
Crock-Pot har tre lägen, hög, låg och varmhållning. Varmhållning används endast som ett efterprogram för att hålla maten varm och ska inte användas för matlagning. Där väljer du enkelt mellan hög och låg och valet beror bara på hur lång tid du vill att det ska ta. Låg på 4 timmar betyder 2 timmar på hög. Temperaturen är densamma men på låg tar det längre tid att komma upp i arbetstemperatur. Fördröjd igångsättning finns inte som funktion eftersom bakterier kan bildas om maten förvaras i rumstemperatur för länge.

Du kan som sagt göra nästan allt i en Crock-Pot när du väl kommit igång och vågar testa dina gränser, men Quorn är ett exempel på ingrediens som inte lämpar sig så väl, gör istället en god sås i Crock-Pot och servera Quorn som en side dish.

Kryddor. Hur ska man tänka?
Om du använder färska örter så tillsätter du dessa precis innan servering och tänk på att inte snåla med kryddningen utan snarare lägga till lite extra på grund av den långa tillagningstiden.

Det är ju lätt! Och helt utan att behöva gå så långt så du döper din Crock-Pot till Bengt eller varför inte det från litteraturen kända hemmafrunamnet Maj, så kan du nu också njuta av god och nyttig mat på ett enkelt sätt. Kom hem till en god gryta som inte ställer krav på dig (och med de digitala modellerna får du dessutom automatisk varmhållning så du kan komma för sent). Vad vill du laga idag?

Lämna ett svar