Några tips på hur du lyckas med maten i din Crock-Pot!

Jag gillar verkligen att använda slowcookern. Hur kan man inte gilla den? – Kasta bara i några saker på morgonen, och på eftermiddagen har du en utsökt, hemlagad måltid! Slowcookern har varit en riktig livräddare under de mycket upptagna månaderna när vi alla verkar ha en miljon saker att göra. En slowcooker är lätt att använda, men det finns det fortfarande några regler du bör följa för att du ska få den bästa möjliga måltiden!

Tjuvtitta inte!
Visst är det frestande att öppna locket då och då och insupa de läckra dofter som kommer ur grytan, men det är ett misstag! Det tog längre tid än du kanske tänkte för din slowcooker att få upp värmen (därav namnet), och du förlorar mycket värme varje gång du tar av locket. Det är ungefär som att öppna ugnen under bakning, matlagningen stannar av. Du kan faktiskt lägga till upp till 30 minuters koktid varje gång du lyfter på locket!

Använd “sämre” köttdelar
Visst, filéer och dyra köttbitar har sin plats när du grillar eller förbereder den typen av måltider, men eftersom slowcookern tillagar köttet länge och långsamt, kommer även den segaste köttdelen att bli mör och god. Därför är det inte nödvändigt att slösa pengar på dyra köttstycken, ta bara det billigaste och ingen kommer att känna skillnaden. Win-win!

Bryn köttet först!
I många slowcooker-recept står det att köttet ska brynas först. Du kan bli frestad att hoppa över det här steget eftersom köttet kommer att bli tillagat ändå, men det är ett misstag. När man karamelliserar köttets utsida stannar köttsaften i köttet vilket ger en djupare smak på den färdiga maten. Det är ett enkelt sätt att ta din slowcooker-mat till nästa nivå!

Färska eller torkade kryddor?
Jag älskar att använda färska örter till varje tillfälle jag får. Slowcooking är det enda undantaget. Torkade örter är bäst när de kokas under en lång tid, vilket gör dem till de enkla vinnarna när du lagar mat i slowcookern. Det är en win-win eftersom torkade örter dessutom är mycket lättare att ha hemma och kasta i pottan. Självklart kan du använda färska örter i din slowcooker. Tänk bara på att lägga i dem i slutet, annars kommer de att krympa så det inte blir något kvar när det är dags att äta!

Häll i mjölkprodukterna sist!
När det gäller att tillsätta mejeriprodukter till slowcooker-mat bör du inte lägga till dem för tidigt, då riskerar de att skära sig. Istället lagar du allt utan mejeriprodukter och lägger sedan till dem under de sista trettio minuterna. Detta ger dem tillräckligt med tid att koka in i maten och ge den krämiga konsistensen alla älskar!

Lycka till!

3 tankar om “Några bra tips för slowcooking!

Lämna ett svar