Älggryta med pressad potatis
Älggryta med pressad potatis
  • 6 portioner
  • 15m förberedelsetid
  • 8h tillagningstid

Älggryta med pressad potatis

– Älggryta blir mitt söndagsmiddagstips! Det var inte planerat att vi skulle äta vilt utan jag bestämde mig för att tömma frysen och där låg den. En bit älgkött som jag helt glömt bort. För enkelhetens skull åkte Crock-Poten fram. Det är verkligen det enklaste sättet att laga mat på. Lägg i kött, grönsaker och rött vin, tryck på knappen och några timmar senare har du en grym middag. Den här älggrytan blev riktigt god, både smakrik och mustig. Gillar du nötkött mer än vilt så kör på det. Nötkött passar hur bra som helst till grytor som denna.

Recept och foto av Diana Dontsova

Ingredienser/inköpslista
Tips: Använd checkboxarna som inköpslista när du handlar.
  • 800 g älgkött
  • 2 morötter
  • 2 lökar
  • 3 msk fond
  • 2-3 msk svartvinbärsgelé
  • 3 dl rött vin
  • 1 msk soja
  • 2-3 lagerblad
  • 0,5 dl tomatpuré
  • en kvist rosmarin
  • salt och peppar
Till servering
Tips: Använd checkboxarna som inköpslista när du handlar.
  • 1,2 kg potatis, kokt
Gör så här
Använd checkboxarna för att lätt följa receptet steg för steg.
  • 1. Putsa köttet och skär i bitar.
  • 2. Skala morötterna. Skär dem i slantar och hacka löken.
  • 3. Börja med att hälla fond, gelé, tomatpuré och vin i grytan. Rör om ordentligt.
  • 4. Lägg ner kött, grönsaker, lagerblad och rosmarin. Rör om!
  • 5. Ställ in Crock-Pot på low (låg värme) och låt puttra i 8 timmar eller tills köttet är mört.
  • 6. Skala potatisen och koka den.
  • 7. Pressa potatisen strax före servering. (Glöm inte lägga lagerbladen åt sidan.)