Älgstek med vinbärssås
Älgstek med vinbärssås
  • 6 portioner
  • 20m förberedelsetid
  • 6h tillagningstid

Älgstek med vinbärssås

Låt vildmarkens smaker förföra dina gäster. Sätt i en termometer så är du säker på att köttet blir lagom stekt.

Recept av Jonas Westman.

Ingredienser/inköpslista
Tips: Använd checkboxarna som inköpslista när du handlar.
  • 1 kg älgstek
  • 2 stora morötter i ca 2 cm bitar
  • 1 gul lök, grovt skuren
  • 1 näve torkad svamp t.ex. kantarell
  • 10 st enbär
  • 2 tsk torkad timjan
  • 3 st lagerblad
  • 1 köttbuljongtärning
  • ½ dl vinbärssaft, koncentrerad
  • 2 dl vatten
  • 2 msk japansk soya
  • 2 dl matlagningsgrädde
  • 3 msk maizena redning
  • salt och vitpeppar
Till servering
Tips: Använd checkboxarna som inköpslista när du handlar.
  • Pressad potatis
  • Vinbärsgelé
  • Sallad
Gör så här
Använd checkboxarna för att lätt följa receptet steg för steg.
  • 1. Blötlägg svampen i kallt vatten några minuter. Häll av vattnet och klipp eller hacka svampen fint.
  • 2. Under tiden svampen blötläggs skär morötter och lök.
  • 3. Hetta upp en stekpanna och bryn steken i olja eller smör. Salta och peppra väl. Låt svampen gå med ett par minuter. Lyft ur steken och svampen och lägg den i grytan. Tillsätt alla övriga ingredienser utom maizena och grädde.
  • 4. Sätt locket på grytan. Sätt vredet på låg i 6-8 timmar. Obs, för bästa resultat sätt i en termometer.
  • 5. När steken är klar silas buljongen i en kastrull. Vispa i redning och grädde och koka upp. Vispa slätt och smaka av med salt och peppar.
  • 6. Skär upp steken och lägg upp på tallrikar.
Information

Innertemperatur Älg - Viltkött
Röd - 52
Medium - 57
Välstekt - 65

Att tänka på: Torkad svamp går att ersätta med färsk men är den torkad går den att få tag på året runt.