Apelsinkyckling
Apelsinkyckling
  • 4
  • 10m
  • 5h

Apelsinkyckling

Apelsinkyckling är vanligt på många kinesiska takeout-menyer. Den består vanligtvis av kyckling som är panerad, friterad och ligger i en klibbig, söt apelsinsås. Eftersom det är en favorit hos många har jag försökt att göra en som inte är alltför söt och har onödigt många kalorier. Denna Apelsinkyckling i Crock-Pot är en hälsosammare, uppdaterad version. Den ger samma söta, citrussmak men är gjord med hälsosammare ingredienser.

Recept och foto: Wellplated by Erin

Ingredienser/inköpslista
Tips: Använd checkboxarna som inköpslista när du handlar.
  • 2 stora benfria, skinnfria kycklingbröst (ca 4 medelstora)
  • 2,5 dl osötad apelsinjuice
  • 2 msk honung
  • 2 msk sojasås, låg salthalt
  • 1 msk risvinäger
  • 2 klyftor vitlök, skivad
  • 2 tsk färsk ingefära, skivad
  • 0,5 tsk chiliflakes, eller mer
  • 3 msk majsstärkelse
  • Salt och peppar
Till servering
Tips: Använd checkboxarna som inköpslista när du handlar.
  • Ris
  • Salladslök
  • Rostade mandelflarn eller sesamfrön
Gör så här
Använd checkboxarna för att lätt följa receptet steg för steg.
  • 1. Smörj botten på din Crock-Pot med matfett/olja. Lägg kycklingen i botten och strö salt och peppar över.
  • 2. Blanda ihop apelsinjuice, honung, sojasås, risvinäger, vitlök, ingefära och chiliflakes i en skål. Häll det över kycklingen.
  • 3. Täck med lock och koka i 2 till 3 timmar på hög eller 5 till 6 timmar på låg, tills kycklingen är genomkokt. Ta upp kycklingen och skär den i bitar.
  • 4. Häll upp såsen i en skål. Sila bort de fasta ingredienserna och häll sedan tillbaka vätskan i grytan. Sätt värmen på hög.
  • 5. Blanda majsstärkelsen med 3 msk vatten för att reda såsen, rör sedan in den i apelsinsåsen. Koka på hög tills såsen tjocknar, ca 10 minuter, rör om ofta.
  • 6. Lägg tillbaka kycklingbitarna i såsen och täck över med såsen.
  • 7. Servera med kokt ris, strö med hackad salladslök och rostade mandlar eller sesamfrön efter önskemål.