Bigos, jägargryta
Bigos, jägargryta
  • 6 portioner
  • 10m förberedelsetid
  • 7h tillagningstid

Bigos, jägargryta

Tack för din röst!

Du har redan röstat!

Bigos är så smidigt att laga i en Crock-Pot eftersom den ska tillagas länge! Den smakar bäst på vintern, särskilt när man har varit ute och till exempel åkt skidor i minusgrader.

Ingredienser/inköpslista
Tips: Använd checkboxarna som inköpslista när du handlar.
  • 1 förp surkål (800g)
  • 500 g vitkål
  • 250 g fläskkött eller annat kött.
  • 250 g rimmat fläsk eller bacon
  • 2 msk smör
  • 2 lagerblad
  • 5 svartpepparkorn
  • 3-5 kryddpepparkorn
  • 2 dl vatten
  • 250 g kryddig korv, gärna polsk
  • ½ näve torkad svamp
  • ½ näve katrinplommon
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 dl rött vin eller vatten
  • 2 gula lökar
  • 3 msk tomatpuré
  • 1 tesked kummin
  • 1 tesked mejram
  • Salt och peppar, efter smak
Till servering
Tips: Använd checkboxarna som inköpslista när du handlar.
  • Grovt bröd och kokt potatis eller potatismos
Gör så här
Använd checkboxarna för att lätt följa receptet steg för steg.
  • 1. 1. Skär surkålen i mindre bitar, strimla vitkål, häll i grytan och tillsätt lite kokande vatten. Tillsätt plommon, lagerblad, torkad svamp och lite salt och kryddpeppar. Koka i en kastrull och ställ åt sidan.
  • 2. Skala och hacka löken. Fräs den mjuk i lite fett.
  • 3. Bryn kött och fläsk en gryta. Blanda i lök, kål, lagerblad, pepparkorn.
  • 4. Häll i vin och vatten och smaksätt med tomatpuré, kummin, mejram, salt och peppar. Skär korven i slantar och lägg den överst. Koka på låg i ca 6-7 timmar på låg.
  • 5. Red av med mjölet, rör om och späd med lite vin eller vatten. Låt den koka upp igen.
  • 6. Späd med mer vin eller vatten om det behövs.
  • 7. Smaka av. Servera med grovt bröd, kokt potatis eller potatismos.
Information

Bigos är en av Polens mest typiska rätter och har funnits i Polen troligen sedan 1600-talet. Den är känd också i Litauen och Vitryssland. Bigos har till och med beskrivits i Polens nationella epos ”Pan Tadeusz” av Adam Mickiewicz. Det finns många variationer av rätten och nästan varje familj i Polen har sitt eget recept. Det som är gemensamt för alla varianter är att ju längre man kokar sin bigos, desto godare blir den. Vill man ha den riktig god, så bör man laga den några dagar innan den ska serveras och bara värma den några minuter innan man ska äta den.