Cape Malay Lammlägg
Cape Malay Lammlägg
  • 4
  • 20m
  • 6h

Cape Malay Lammlägg

En traditionell sydafrikansk måltid som är lätt att laga i en Crock-Pot.

Ingredienser/inköpslista
Tips: Använd checkboxarna som inköpslista när du handlar.
  • 4 lammlägg
  • 3 msk vetemjöl
  • 2 msk olivolja
  • 1 lök, skivad
  • 3 vitlöksklyftor, skalade
  • 1 kanelstång
  • 1 krm saffran
  • 2 kardemummakapslar, hackade
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 apelsin, saft och skal
  • 250g katrinplommon
  • 5 dl kycklingbuljong
  • salt och peppar
Till servering
Tips: Använd checkboxarna som inköpslista när du handlar.
  • 2 dl couscous
  • 1 burk kikärtor
  • 50g rostade mandlar
  • 0,5 knippe koriander, grovhackad
Gör så här
Använd checkboxarna för att lätt följa receptet steg för steg.
  • 1. Pudra lammläggen lätt med mjölet. Bryn dem i en stekpanna. Salta och peppra. Lägg dem på ett fat.
  • 2. Bryn löken tills den är mjuk. Lägg den i grytan tillsammans med vitlök, kanelstång, saffran, kardemumma, peppar och salt. Rör om.
  • 3. Lägg lammläggen i grytan med tomatpuré, apelsinskal och apelsinsaft. Tillsätt sedan buljongen. Låt den koka på låg i 6 tim, tills köttet lossnar av benen.
  • 4. Tillsätt katrinplommonen när det är 20 min kvar.
  • 5. Gör couscous (enl instruktioner på paketet), tillsätt kikärter och mandel. Servera till lammläggen, strö hackad koriander över.
Information

Unikt för mat från Sydafrika, är Cape Malay-köket som är känt för sina fruktiga, milda och fylliga smaker. Denna speciella fusion av matlagningstraditioner från malaysiska, indonesiska och östafrikanska slavar som togs till Kapstaden av holländska bosättare på 1700-talet och 1800-talet. Idag är Cape Malay-köket en viktig del av sydafrikansk kultur och arv, särskilt bland den muslimska befolkningen i Kapstaden.