Dhal, indisk linsgryta
Dhal, indisk linsgryta
  • 4 portioner
  • 15m förberedelsetid
  • 6h tillagningstid

Dhal, indisk linsgryta

Dahl är en jättegod “curry” som härstammar från Sri-Lanka, den äts oftast tillsammans med ris eller bröd. Om man inte får tag på curryblad går det bra med limeblad eller lagerblad, men smaken blir något annorlunda.

Recept och foto: My Sri-Lankan recipes

Ingredienser/inköpslista
Tips: Använd checkboxarna som inköpslista när du handlar.
  • 1 gul lök
  • 2 msk olivolja
  • 2-3 krm torkad chili eller något starkt
  • 2 tsk garam masala
  • 4 dl röda linser
  • 1 burk á 400 g krossade tomater
  • 1 stor påse färsk eller fryst hel bladspenat.
  • 4 dl vatten
  • 2 morötter
  • 3 vitlöksklyftor
  • salt och peppar
  • 1 msk riven, färsk ingefära
  • 1 tsk korianderpulver
  • 1 tsk mald spiskummin
  • 1 krm malen kanel
  • 1 tsk gul curry
  • 2-3 curryblad eller limeblad
  • 2 dl kokosmjölk, sojamjölk eller havremjölk
  • Saft från en lime
  • Färsk koriander
Till servering
Tips: Använd checkboxarna som inköpslista när du handlar.
  • Ris och naanbröd
  • Gör egen Raita, indisk yoghurtsås:
  • 3-4 dl turkisk yoghurt
  • 1 kruka färsk mynta, hackad
  • färsk koriander, hackad
  • 1 tsk garam masala pulver
  • 1 finhackad vitlöksklyfta
  • salt och peppar
  • rör ihop alla ingredienser och ställ i kylskåpet i 10 min.
Gör så här
Använd checkboxarna för att lätt följa receptet steg för steg.
  • 1. Börja med att hacka ev. chili, ingefära gullök, vitlök och morötter. Morötterna kan du göra lite större, men resten vill du ha finhackat. Värm upp en gryta med oljan och stek allt tills det blir mjukt och börjar få färg. Ha i alla kryddorna och stek vidare tills allt får rejält med färg och doftar gott.
  • 2. Häll i linserna och låt dem steka med någon minut, häll därefter i vattnet, tomaterna och kokosmjölk och låt koka i ca 6 timmar på låg så att linserna blir mjuka och börjar lösa upp sig.
  • 3. Häll därefter i limejuicen och spenaten och låt koka tills spenaten mjukat upp sig. Späd ev. med mer vatten om det blivit för tjockt. Ha inte på lock, för då tappar spenaten sin fina färg.
  • 4. Avsluta med att smaka av med salt och peppar, klipp i färsk koriander och krydda med lite extra garammasala. Servera med ris, bröd och raita.