Engelsk julskinka
Engelsk julskinka
  • 6-8 portioner
  • 20m förberedelsetid
  • 7h tillagningstid

Engelsk julskinka

En mindre skinka som även passar i en liten Crock-Pot. Koka den på låg och långsamt så blir den saftig och god att ha på julbordet. Här är en engelsk variant med ingefärsglasyr.

Recept och foto: Sara Buenfeld

Ingredienser/inköpslista
Tips: Använd checkboxarna som inköpslista när du handlar.
  • 1 skinka 1,3 kg med svål
  • 1 lök, hackad
  • 10 kryddnejlikor + extra för dekoration
  • 1½ liter ginger beer (ingefärs-öl)
  • 1 msk (engelsk) senap
  • 3 msk inlagd ingefära
Gör så här
Använd checkboxarna för att lätt följa receptet steg för steg.
  • 1. Lägg löken och 10 kryddnejlikor i botten av din Crock-Pot och lägg sedan skinkan (med nät) på. Häll över ginger-ölet och täck och koka på LOW i 7 timmar tills skinkan är genomstekt (på 72°), men fortfarande håller sin form. Låt den svalna nu om du föredrar det.
  • 2. Värm ugnen till 200°C / 180°C. Ta försiktigt bort svålen från skinkan och lämna ett lager av fett kvar. Skär fettet i ett diamantmönster med en vass kniv, se till att du inte skär i köttet, och stick sedan i en nejlika i mitten av varje diamant.
  • 3. Blanda senap och ingefära i en skål, pensla över skinkan och baka den sedan i ugnen i 20 minuter tills den är gyllene och glansig. Om skinkan har kallnat helt så lägg på ytterligare 20 minuter till tillagningstiden.
Information

Jag brukar ha en termometer i skinkan för att enkelt kunna se när den är klar. Själva glaceringen görs i ugnen.