Fläsklägg med rotmos
Fläsklägg med rotmos
  • 6-7 portioner
  • 15m förberedelsetid
  • 8h tillagningstid

Fläsklägg med rotmos

Riktig husmanskost som kräver lite tid men blir riktigt gott. Serveras numera även på finkrogarna så varför inte hos dig?

Recept av Anette Rosvall

Ingredienser/inköpslista
Tips: Använd checkboxarna som inköpslista när du handlar.
  • 1–1 1/4 kg rimmad fläsklägg
  • Rotmos:
  • 1 liter vatten + 1 msk salt
  • 3 gula lökar i bitar
  • 4 kryddpepparkorn
  • 1 kg skalad kålrot i bitar
  • 4 vitpepparkorn
  • 2–3 morötter i bitar
  • 1 st lagerblad
  • 5 potatisar i bitar
  • 1 tsk torkad timjan
  • smör
  • 2 dl mjölk
  • salt och peppar
Till servering
Tips: Använd checkboxarna som inköpslista när du handlar.
  • senap
Gör så här
Använd checkboxarna för att lätt följa receptet steg för steg.
  • 1. Ner med vatten och salt i grytan och i med lägg, ingredienser till moset och kryddor.
  • 2. Låt sjuda under lock i 8–10 timmar på låg värme eller tills köttet lossnar från benet.
  • 3. Ta upp köttet, häll av spadet (men spar det) och stöt grönsakerna med en potatis¬stöt.
  • 4. Späd med spadet till ett mos och till¬sätt en klick smör och salt och peppar.
  • 5. Servera fläskläggen i skivor tillsammans med mos och en rejäl klick senap.