Fläsklägg med rotmos
Fläsklägg med rotmos
  • 6-7 portioner
  • 15m förberedelsetid
  • 8h tillagningstid

Fläsklägg med rotmos

Tack för din röst!

Du har redan röstat!

Riktig husmanskost som kräver lite tid men blir riktigt gott. Serveras numera även på finkrogarna så varför inte hos dig?

Recept av Anette Rosvall

Ingredienser/inköpslista
Tips: Använd checkboxarna som inköpslista när du handlar.
  • 1–1 1/4 kg rimmad fläsklägg
  • Rotmos:
  • 1 liter vatten + 1 msk salt
  • 3 gula lökar i bitar
  • 4 kryddpepparkorn
  • 1 kg skalad kålrot i bitar
  • 4 vitpepparkorn
  • 2–3 morötter i bitar
  • 1 st lagerblad
  • 5 potatisar i bitar
  • 1 tsk torkad timjan
  • smör
  • 2 dl mjölk
  • salt och peppar
Till servering
Tips: Använd checkboxarna som inköpslista när du handlar.
  • senap
Gör så här
Använd checkboxarna för att lätt följa receptet steg för steg.
  • 1. Ner med vatten och salt i grytan och i med lägg, ingredienser till moset och kryddor.
  • 2. Låt sjuda under lock i 8–10 timmar på låg värme eller tills köttet lossnar från benet.
  • 3. Ta upp köttet, häll av spadet (men spar det) och stöt grönsakerna med en potatis¬stöt.
  • 4. Späd med spadet till ett mos och till¬sätt en klick smör och salt och peppar.
  • 5. Servera fläskläggen i skivor tillsammans med mos och en rejäl klick senap.