Ghee (klarifierat smör)
Ghee (klarifierat smör)
  • 30 portioner
  • 5m förberedelsetid
  • 6h tillagningstid

Ghee (klarifierat smör)

Tack för din röst!

Du har redan röstat!

Ghee, klarifierat smör utan mjölkprotein. Ghee innehåller 100 procent smörfett och smakar lätt nötaktigt. Använd ghee vid kraftig uppvärmning, ex. fritering. Ghee smälter utan att få bränd bismak.

Du gör enkelt ditt eget Ghee, antingen i en Crock-Pot som i receptet här nedan men man kan även göra det i en kastrull på spisen eller vattenbad i ugnen.

Ghee är fantastiskt att steka i eller använda när du bakar eller lagar mat.

Receptet kommer från Under vårt tak 

Ingredienser/inköpslista
Tips: Använd checkboxarna som inköpslista när du handlar.
  • 2 kg smör
Gör så här
Använd checkboxarna för att lätt följa receptet steg för steg.
  • 1. Sätt Crock-Poten på low i 6 timmar
  • 2. Smöret siktar sig och mjölkproteinet lägger sig på botten
  • 3. På ytan har det bildats ett skum som du avlägsnar med en sked
  • 4. Låt det klara smöret svalna lite innan du tömmer upp det i glasburkar. Se till att bottensatsen inte följer med
Information

Ghee framställs genom att råvaran långsamt smälts och vätskan kokas bort. Samtidigt bildas en nötbrun utfällning av proteiner och mjölksocker, som sjunker till botten och därefter separeras bort.
Färdigt ghee förpackas lufttätt och kan då lagras lång tid utan kylning. Att varan håller sig beror på att enzymer kokats bort. Ghee förstörs dock genom oxidation om den lagras öppet.
Vid matlagning lämpar sig ghee till skillnad från smör och många oljor mycket väl för frityr och liknande kraftig uppvärmning. Ghee smälter utan att få bränd bismak.
Ghee innehåller 100 procent smörfett och smakar lätt nötaktigt. Detta är till skillnad mot vanligt obehandlat smör, som normalt har en fetthalt på omkring 82–83 procent.