Grekisk stifado
Grekisk stifado
  • 4 portioner
  • 10m förberedelsetid
  • 8h tillagningstid

Grekisk stifado

Här är en äkta grekisk klassiker! Bitarna av gott nötkött och schalottenlök kommer till sin rätt i en aromatisk tomatsås. Serveras gärna med kokt ris och ett gott bröd för att ta tillvara på den mustiga såsen.

Ingredienser/inköpslista
Tips: Använd checkboxarna som inköpslista när du handlar.
  • 1kg magert nötkött, i bitar
  • 2 msk olivolja
  • 1 stor lök, grovhackad
  • 2 klyftor vitlök, krossade
  • 1 burk (400g) finhackade tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 tsk mald muskot
  • 1 kanelstång
  • 2 till 3 lagerblad
  • 1 kvist färsk rosmarin
  • salt och svartpeppar, efter smak
  • 1 stort glas rött vin
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 2-3 msk tomatketchup
  • 500g små schalottenlökar
Gör så här
Använd checkboxarna för att lätt följa receptet steg för steg.
  • 1. Värm oljan och bryn nötkött, lök och vitlök i en stekpanna över en hög värme tills köttet är brunt på alla sidor och löken är mjuk, ca 6 till 8 minuter.
  • 2. Tillsätt tomater, tomatpuré, muskot, lagerblad, rosmarin, salt och en rejäl nypa svartpeppar. Rör om medan ingredienserna steks på måttlig värme. Tillsätt vin och vinäger och rör om.
  • 3. Lägg allt i Crock-Poten (om du inte har stekt i den), lägg i ketchupen och rör om.
  • 4. Koka på låg inställning i 6 till 8 timmar tills nötköttet är klart.
  • 5. Medan grytan kokar, skala schalottenlökarna och bryn dem i en lite olivolja i 3 till 4 minuter eller tills de är mjuka och inte brända. Stoppa dem och kanelstången i grytan under de senaste 1 till 2 timmarna.
  • 6. Vid servering, ta bort kanelstången, lagerbladen och rosmarinkvisten och servera med kokt ris.