Grytstek av älg
Grytstek av älg
  • 4 portioner
  • 20m förberedelsetid
  • 2h tillagningstid

Grytstek av älg

Tack för din röst!

Du har redan röstat!

Förra veckan fick jag en fin grytstek av älg som jag ska laga goda middagar på. Jag börjar med grytsteken och tillagar den i Crock Poten så det får gosa till sig av alla goda smaker. Det blir perfekt med en stek för den kommer att räcka till både middag och lunchlådor. Såsen till köttet blev så gott så den gick nästan att äta med sked. Maten smakade bara mer, för smakerna gifte sig så fint tillsammans. Jag serverade med potatisgratäng, sås och morötter.

Susanne Lindblom
Ett recept av
Susanne Lindblom
Ingredienser/inköpslista
Tips: Använd checkboxarna som inköpslista när du handlar.
  • 800 gram grytstek av älg
  • 2-3 morötter
  • 1 gul lök
  • 1 köttbuljongtärning
  • 1 msk viltfond
  • 7 krossade enbär
  • 1 msk kinesisk soja
  • 2 tsk torkad timjan
  • 1 tsk viltkrydda
  • 2 lagerblad
  • 1/2 dl svartvinbärssaft eller rött vin
  • 2 dl vatten
  • Salt och vitpeppar
Till servering
Tips: Använd checkboxarna som inköpslista när du handlar.
  • Servera gärna med potatisgratäng eller den potatis du föredrar
  • Sås
  • Sallad
  • Pepprig sås
  • 1 dl färska eller frysta lingon
  • 1 schalottenlök
  • 1 tsk svartpeppar
  • 2.5 dl sky från crock poten efter köttet
  • 3 dl grädde
  • 1 tsk socker
  • 1 msk kalvfond
  • Salt efter smak
  • Maizenamjöl till redning
  • Fräs lingonen, löken och svartpeppar i en kastrull
  • Tillsätt sky, grädde, socker och låt koka ihop
  • Sila av såsen till en ny kastrull, red av med maizenamjöl utblandat i lite vatten och koka ihop såsen.
  • Smaka av om det behövs kryddas mer
Gör så här
Använd checkboxarna för att lätt följa receptet steg för steg.
  • 1. 1. Bryn köttet i en stekpanna eller i Crock-Poten om den funktionen finns, med smör och olja.
  • 2. Salta och peppra köttet, gärna lite extra för det krävs ofta lite mer krydda i Crock-poten tycker jag.
  • 3. Skala, skölj och skär morötterna i bitar
  • 4. Hacka löken grovt eller skär i klyftor
  • 5. Lägg morötter och löken i botten och placera älgköttet ovanpå
  • 6. Tillsätt resterande ingredienser som vätska, kryddor, fond, buljongtärning, lagerblad
  • 7. Starta crock poten på låg i 2-3 timmar, kolla gärna med termometer så den inte går för länge. Blodig: 57 grader Medium: 60 grader Genomstekt 65 grader