Indisk linsgryta
Indisk linsgryta
  • 6 portioner
  • 10m förberedelsetid
  • 30m tillagningstid

Indisk linsgryta

Tack för din röst!

Du har redan röstat!

Denna härliga linsgryta kommer från norra Indien. En explosion av smaker från många kryddor

Ingredienser/inköpslista
Tips: Använd checkboxarna som inköpslista när du handlar.
  • 4-5 dl sköljda svarta linser
  • 1 burk (kokta) kidneybönor
  • 1 dl kikärtor, halverade (Chana Dal)
  • 1 l vatten
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 grön chili, finhackad
  • 1 röd chili, finhackad
  • 1 tsk färsk ingefära, riven
  • 2 dl grädde eller yoghurt
  • 0,5 msk olja
  • 1 lagerblad
  • 1 tsk kardemumma
  • 1 kanelstång
  • 1 tsk kumminfrön
  • 1 tsk malen koriander
  • 1 tsk malen gurkmeja
  • 0,5 tsk chilipulver
  • 1,5 tsk Garam Masala
  • Salt efter smak
  • 2 vitlöksklyftor (kan uteslutas)
  • 1 hackad röd lök (kan uteslutas)
Till servering
Tips: Använd checkboxarna som inköpslista när du handlar.
  • Färsk koriander eller persilja
  • Jasminris
  • Naanbröd
Gör så här
Använd checkboxarna för att lätt följa receptet steg för steg.
  • 1. Välj Sautéläge, värmeläge HIGH. När innergrytan är varm häll i oljan och bryn kumminfrön, lagerblad, kardemumma, kanelstång och röd chili. Stek i några sekunder till kummin-fröerna har öppnat sig.
  • 2. Tillsätt resten av kryddorna och fortsätt stek i ca 5 minuter.
  • 3. Häll i tomatkross, grön chili och ingefära (samt vitlök och rödlök om man vill).
  • 4. Häll i bönor, linser, kikärtor och vatten och sätt på locket ordentligt. Stäng av Sauté läget. och tryck på MANUAL och ställ in HIGH i 30 minuter.
  • 5. När tiden gått ut, låt trycket släppa och öppna sedan locket försiktigt.*
  • 6. Rör om ordentligt och mosa gärna ärtor och bönor med en trägaffel eller potatisstomp.
  • 7. Häll i grädde eller yoghurt och smaka av med salt och garam masala.
Information

*Trycket i din tryckkokare sjunker automatiskt i stängt läge efter att tillagningen är slutförd, och kan ta upp till 15 minuter. Vill du istället påskynda denna process kan du släppa trycket manuellt genom att vrida på ångventilen. Undvik att händer och ansikte får kontakt med den heta ångan genom att lägga en kökshandduk över ventilen. Peta sedan upp ventilen med ett träredskap.

En snabb öppning hejdar eventuell överkokning av känsliga grönsaker, och behåller saftigheten i magert kött. Samtidigt som mindre känsliga maträtter gynnas av att vila under en skonsam öppning.