Irländsk öl-köttgryta
Irländsk öl-köttgryta
  • 6-8 portioner
  • 15m förberedelsetid
  • 8h tillagningstid

Irländsk öl-köttgryta

Den perfekta grytan på St Patrick’s Day, eller någon annan viktig dag på året. Helt delikat!

Saint Patrick’s Day är Irlands nationaldag som firas den 17 mars. Dagen firas till minne av landets skyddshelgon Patrick. Då är det tradition att ha gröna kläder på sig. Om man ser någon som inte bär vare sig kläder eller accessoarer i grönt har man enligt amerikansk tradition tillåtelse att nypa dem.

Originalrecept och bilder från The Cookie Rookie

Ingredienser/inköpslista
Tips: Använd checkboxarna som inköpslista när du handlar.
  • 1 kg grytkött, i bitar
  • 10 små röda potatisar, delade
  • 4 skivade morötter
  • 2 selleristjälkar, hackade
  • 3 dl hackad lök
  • 1 (33cl) flaska öl - Guinness Stout
  • 2 msk olivolja
  • 3 dl köttbuljong
  • 2 burkar passerade tomater
  • 1 dl mjöl
  • 1 påse löksoppamix
  • 1 tsk vitlökspulver
  • 1 tsk torkad basilika
  • salt och peppar efter smak
Till servering
Tips: Använd checkboxarna som inköpslista när du handlar.
  • Servera med mycket bröd och mer Guinness! Låt det väl smaka!
Gör så här
Använd checkboxarna för att lätt följa receptet steg för steg.
  • 1. Krydda nötköttet lätt med salt och peppar och vänd i mjölet.
  • 2. Lägg potatis-, morots- och selleribitar i botten av crockpotten. Häll i öl, köttbuljong, vitlökspulver, salt och peppar, soppmix och basilika. Rör ihop ordentligt. Sätt på låg värme.
  • 3. Värm olja på medelhög hög värme i en stor stekpanna eller i grytan om du har en OPC. Stek köttet tills det fått färg, och lägg sedan i löken. Fortsätt att bryna tills köttet är helt brunt och löken är mjuk och genomskinlig, ca 5 minuter.
  • 4. Lägg till kött och lök i grytan.
  • 5. Rör i tomater och lägg på locket, koka på låg i 8 timmar eller hög i 4 timmar. Låg är bäst, men om du inte har tid, koka på hög!