Jamaicansk köttgryta
Jamaicansk köttgryta
  • 6 portioner
  • 15m förberedelsetid
  • 7h tillagningstid

Jamaicansk köttgryta

För många människor är det ett stort hinder att laga god mat på vardagarna på grund av att man har för lite tid. Men eftersom det här receptet använder en slowcooker, är allt du behöver göra att sätta på den och sedan glömma den flera i timmar. Det betyder att du startar grytan på morgonen och middagen blir klar för dig när du kommer hem.

Ingredienser/inköpslista
Tips: Använd checkboxarna som inköpslista när du handlar.
  • 1 kg nötkött (högrev eller grytbitar) skuret i bitar
  • 1-1,5 kg potatis i bitar
  • 2-3 stora morötter i bitar
  • 1 hackad lök
  • 1 msk hackad vitlök
  • 2 tsk hackad ingefära
  • 2-3 salladslökar, hackade
  • 1 paprika
  • 2-3 msk färsk persilja
  • 4 dl vatten eller buljong
  • 1 buljongtärning
  • 2 msk tomatpasta
  • 1 tsk stark chilisås
  • 0,5 dl olivolja
  • 2 lagerblad
  • 1 tsk allkrydda
  • 1 msk färsk timjan
  • 1 tsk rökt paprikapulver
  • Salt och peppar, efter smak
Gör så här
Använd checkboxarna för att lätt följa receptet steg för steg.
  • 1. Krydda köttet och stek så att det får färg. Salta och peppra. Lägg det i CrockPoten.
  • 2. Stek lök, salladslök, vitlök, timjan, kryddor, paprika och chilisås i stekpannan. Rör om i ca 2-3 minuter tills löken är genomskinlig.
  • 3. Tillsätt tomatpasta och buljong. Rör om och stek i ytterligare en minut, tillsätt sedan vatten eller buljong i stekpannan och skrapa ner från alla sidor. Koka upp och häll i slow cookern.
  • 4. Lägg sedan i morötter, potatis och salt enligt önskemål. Täck och koka på hög i ca 3-4 timmar eller låg i 6 -7 timmar.
Information

För att göra denna rätt paleo utelämna vit potatis och ta sötpotatis istället. Var noga med att skära dem i stora bitar så att de inte blir allt mjuka när de är färdiga. Samma med morötter och andra grönsaker.

Slösa inte dina pengar på dyra köttstycken. Ta de segare och billigare bitarna istället. De drar nytta av långa timmar med matlagning - kollagen bryts ner och lämnar köttet med smakerna från grytan. Kan inte bli bättre.

Som alltid ger 10 minuter bryning och sautéring biff, grönsaker och kryddor maximal smak. Du behöver inte, men det är tillrådligt. Ger maximal mängd smak.

Om du vill få en extra touch av sötma, lägg till 1 msk brunt socker1