Juliga köttbullar
Juliga köttbullar
  • 60 st portioner
  • 15m förberedelsetid
  • 4h tillagningstid

Juliga köttbullar

Tack för din röst!

Du har redan röstat!

Ernsts recept på köttbullar gjorda på älgfärs och havregryn. Att göra köttbullarna med havregryn gör dem extra fina i konsistensen. Använder du ren havre kan även glutenintoleranta mumsa i sig älgköttbullar.

Av Ernst Kirchsteiger

Ingredienser/inköpslista
Tips: Använd checkboxarna som inköpslista när du handlar.
  • 500 g köttfärs (gärna av älg)
  • 0,5 gul lök, riven
  • 1 dl havregryn
  • 1 msk potatismjöl
  • 1 dl vatten
  • 0,5 dl grädde
  • 1 ägg
  • 0,5 krm kryddpeppar
  • 1-2 krm kanel (efter smak)
  • 1-2 krm mejram (efter smak)
  • 1 tsk honung
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 tsk salt
Gör så här
Använd checkboxarna för att lätt följa receptet steg för steg.
  • 1. Låt havregrynen svälla en stund i vattnet.
  • 2. Mixa ägg, lök, grädde och havregryn. Smaksätt med kryddor. Tillsätt till sist potatismjöl för att binda ihop smeten.
  • 3. Blanda ihop med köttfärsen till en smet.
  • 4. Rulla köttbullarna för hand eller använd en spritspåse.
  • 5. Stek köttbullarna snabbt så de får färg
  • 6. Lägg dem i Crock-Poten och låt dem steka på låg i 4-5 timmar