Kik alicha
Kik alicha
  • 4 portioner
  • 15m förberedelsetid
  • 25m tillagningstid

Kik alicha

Tack för din röst!

Du har redan röstat!

Kik alicha är en etiopisk och  eritreansk krämig gryta.

Kikärtshalvor, lappe eller chana dal används ofta i indisk matlagning och består av svarta kikärtor som skalats och delats. Min mustiga gryta liknar ärtsoppa i konsistensen men tar smak av ingefära, gurkmeja och grön chili.

 

Smaklig spis!

mvh Zeina

Zeina Mourtada
Ett recept av
Zeina Mourtada
Ingredienser/inköpslista
Tips: Använd checkboxarna som inköpslista när du handlar.
  • 4 dl chana dal/kikärtshalvor
  • 2 gula lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk riven ingefära
  • 1½ tsk gurkmeja
  • 1-2 gröna chili
  • 4 dl vatten
  • Olja till stekning
Till servering
Tips: Använd checkboxarna som inköpslista när du handlar.
  • Ris
  • Färsk koriander
Gör så här
Använd checkboxarna för att lätt följa receptet steg för steg.
  • 1. Blötlägg kikärsthalvorna i ljummet vatten i 30 min och sila av.
  • 2. Finhacka lök, vitlök och chili.
  • 3. Tryck på saute, hetta upp olja och stek löken långsamt tills den får färg
  • 4. Vänd i chili, vitlök, ingefära, gurkmeja och stek 3-4 min under omrörning.
  • 5. Vänd i kikärtshalvor, tillsätt 4 dl vatten, smaka av med salt, peppar.
  • 6. Sätt locket på plats och lås det. Stäng ventilen
  • 7. Tryck på Manuell eller Stew för att använda tryckkokar-läget. Ställ tiden på 15 minuter.
  • 8. Stäng av och låt din Crock-Pot släppa trycket på egen hand. Det tar ca 10 min.