En gammal kär söndagsrätt som är enkel att tillaga. Det bästa är att ha en termometer i köttet så att den blir så färdig som du vill ha den. Recept för slowcooker.

Recept av Jonas Westman.

9 kommentarer »
Ingredienser

Ingredienser

  • 1 kg nötstek av fransyska
  • 3 st stora morötter
  • 2 st gula lökar
  • 4 st ansjovisfiléer och 1 msk av spadet
  • 1 st kalvbuljongtärning
  • 1 msk sirap
  • 2 st lagerblad
  • 5 st kryddpepparkorn
  • 10 st svartpepparkorn
  • 1 dl vatten
  • 1 ½ dl matlagningsgrädde
  • 3 msk maizena redning
  • salt och peppar
Maila inköpslista
Gör så här

Gör så här

  • Sätt en stekpanna på hög värme (eller använd Sauté slow cooker på spishällen).
  • Salta och peppra steken på alla sidor.
  • När pannan är het, lägg i en matsked smör och bryn steken runt om.
  • Skala lökarna och dela dem i fyra klyftor.
  • Skala morötterna och skär 3-4 cm tjocka bitar
  • Placera steken i grytan.
  • Lägg i ansjovis, buljongtärning, sirap, lagerblad och pepparkorn. Häll på vattnet.
  • Sätt grytan med locket på i elenheten och ställ vredet på låg. Sätt i en stektermometer så vet du när den är färdig.
  • Efter 5-6 timmar är steken klar. Lyft ur steken och sila av buljongen i en kastrull. Ta ev. bort synligt fett från ytan och koka sedan upp buljongen. Tillsätt grädde och maizena såsredning och smaka av såsen när den har tjocknat. Tillsätt salt och malen peppar om så önskas.
  • Skär steken i skivor och servera med morötterna och löken.

Diskussion om Klassisk slottsstek

9 tankar om “Klassisk slottsstek

  1. Crock-Pot says:

    Lök och morötter kan du lägga i direkt.Innertemperaturen beror på vad du har för kött och hur du vill ha köttet? Blodigt / rare: 52-54˚C (Nöt, lamm), Medium / medium rare: 55-60˚C (Nöt, kalv, lamm), Medium välstekt / medium: 60–68˚C (Nöt, Fläsk, kalv, lamm), Välstekt / well-done: 68-70˚C (Fläsk, kyckling, nöt, kalv, lamm).

  2. Emma Juhlin
    Emma Juhlin says:

    Älskar detta recept, enkelt att följa och har använt mig av denna flera gånger. Köttet blir perfekt. Brukar inte ha termometer i utan brukar ta upp köttet efter 6 timmar men idag har jag termometern i för att kolla. Tack för receptet. Älskar den!

Lämna ett svar

Mer recept med Kött
som huvudingrediens

Irländsk öl-köttgryta

schedule8 tim på låg

4 / 5. 72

Tinga Poblana

schedule8 timmar på låg

0 / 5. 0

Köttfärsburritos

schedule6h

4.2 / 5. 14

UTFORSKA MODELLER

Oavsett om det är din första Crockpot, eller om du letar efter en uppgraderad modell så hittar du det hos oss. Nedan ser du några populära modeller.

Överraska mamma?

Snart är det Mors dag, och vad passar då bättre att ge bort än en Crock-pot? Även den blivande studenten uppskattar denna mångsidiga produkt som garanterat blir ens bästa vän i köket. 
Vi har samlat alla erbjudanden på en och samma sida, kika ni och fynda!

Se erbjudanden