Klassisk slottsstek
Klassisk slottsstek
  • 6 portioner
  • 15m förberedelsetid
  • 5h tillagningstid

Klassisk slottsstek

En gammal kär söndagsrätt som är enkel att tillaga. Det bästa är att ha en termometer i köttet så att den blir så färdig som du vill ha den.

Recept av Jonas Westman.

Ingredienser/inköpslista
Tips: Använd checkboxarna som inköpslista när du handlar.
  • 1 kg nötstek av fransyska
  • 3 st stora morötter
  • 2 st gula lökar
  • 4 st ansjovisfiléer och 1 msk av spadet
  • 1 st kalvbuljongtärning
  • 1 msk sirap
  • 2 st lagerblad
  • 5 st kryddpepparkorn
  • 10 st svartpepparkorn
  • 1 dl vatten
  • 1 ½ dl matlagningsgrädde
  • 3 msk maizena redning
  • salt och peppar
Gör så här
Använd checkboxarna för att lätt följa receptet steg för steg.
  • 1. Sätt en stekpanna på hög värme (eller använd Sauté slow cooker på spishällen).
  • 2. Salta och peppra steken på alla sidor.
  • 3. När pannan är het, lägg i en matsked smör och bryn steken runt om.
  • 4. Skala lökarna och dela dem i fyra klyftor.
  • 5. Skala morötterna och skär 3-4 cm tjocka bitar
  • 6. Placera steken i grytan.
  • 7. Lägg i ansjovis, buljongtärning, sirap, lagerblad och pepparkorn. Häll på vattnet.
  • 8. Sätt grytan med locket på i basenheten och ställ vredet på låg. Sätt i en termometer så vet du när den är färdig.
  • 9. Efter 5-6 timmar är steken klar. Lyft ur steken och sila av buljongen i en kastrull. Ta ev. bort synligt fett från ytan och koka sedan upp buljongen. Tillsätt grädde och maizena såsredning och smaka av såsen när den har tjocknat. Tillsätt salt och malen peppar om så önskas.
  • 10. Skär steken i skivor och servera med morötterna och löken.
  • 11. Serveringsförslag: Kokt potatis och inlagd gurka är klassiska tillbehör och passar perfekt till den smakrika steken. Vill man ha en sötare upplevelse lägger man till en god vinbärsgelé. Smaklig spis!