Klassisk slottsstek
Klassisk slottsstek
  • 6 portioner
  • 15m förberedelsetid
  • 5h tillagningstid

Klassisk slottsstek

Tack för din röst!

Du har redan röstat!

En gammal kär söndagsrätt som är enkel att tillaga. Det bästa är att ha en termometer i köttet så att den blir så färdig som du vill ha den. Recept för slowcooker.

Recept av Jonas Westman.

Ingredienser/inköpslista
Tips: Använd checkboxarna som inköpslista när du handlar.
  • 1 kg nötstek av fransyska
  • 3 st stora morötter
  • 2 st gula lökar
  • 4 st ansjovisfiléer och 1 msk av spadet
  • 1 st kalvbuljongtärning
  • 1 msk sirap
  • 2 st lagerblad
  • 5 st kryddpepparkorn
  • 10 st svartpepparkorn
  • 1 dl vatten
  • 1 ½ dl matlagningsgrädde
  • 3 msk maizena redning
  • salt och peppar
Till servering
Tips: Använd checkboxarna som inköpslista när du handlar.
  • Kokt potatis och inlagd gurka är klassiska tillbehör och passar perfekt till den smakrika steken. Vill man ha en sötare upplevelse lägger man till en god vinbärsgelé. Smaklig spis!
Gör så här
Använd checkboxarna för att lätt följa receptet steg för steg.
  • 1. Sätt en stekpanna på hög värme (eller använd Sauté slow cooker på spishällen).
  • 2. Salta och peppra steken på alla sidor.
  • 3. När pannan är het, lägg i en matsked smör och bryn steken runt om.
  • 4. Skala lökarna och dela dem i fyra klyftor.
  • 5. Skala morötterna och skär 3-4 cm tjocka bitar
  • 6. Placera steken i grytan.
  • 7. Lägg i ansjovis, buljongtärning, sirap, lagerblad och pepparkorn. Häll på vattnet.
  • 8. Sätt grytan med locket på i elenheten och ställ vredet på låg. Sätt i en stektermometer så vet du när den är färdig.
  • 9. Efter 5-6 timmar är steken klar. Lyft ur steken och sila av buljongen i en kastrull. Ta ev. bort synligt fett från ytan och koka sedan upp buljongen. Tillsätt grädde och maizena såsredning och smaka av såsen när den har tjocknat. Tillsätt salt och malen peppar om så önskas.
  • 10. Skär steken i skivor och servera med morötterna och löken.

Kommentarer

Magnus Johansson
Magnus Johansson

När ska lök och morötter i? Vilken innertemperatur ska steken ha?

2020-02-09
Crock-Pot Sverige
Crock-Pot

Lök och morötter kan du lägga i direkt.Innertemperaturen beror på vad du har för kött och hur du vill ha köttet? Blodigt / rare: 52-54˚C (Nöt, lamm), Medium / medium rare: 55-60˚C (Nöt, kalv, lamm), Medium välstekt / medium: 60–68˚C (Nöt, Fläsk, kalv, lamm), Välstekt / well-done: 68-70˚C (Fläsk, kyckling, nöt, kalv, lamm).

2020-02-10
Ewa Vinter
Ewa Vinter

Efter 6 timmar var steken seg och blodig. Kommer aldrig mer göra det i slowcocker utan i gryta på spisen.

2020-11-01
Crock-Pot Sverige
Crock-Pot

Tråkigt att höra. Jag brukar använda en termometer när jag gör stek, eftersom det kan vara så olika med tiden.

2020-11-02
Emma Juhlin
Emma Juhlin

Älskar detta recept, enkelt att följa och har använt mig av denna flera gånger. Köttet blir perfekt. Brukar inte ha termometer i utan brukar ta upp köttet efter 6 timmar men idag har jag termometern i för att kolla. Tack för receptet. Älskar den!

2021-04-09
Miia Leino
Miia Leino

Alltså.. testat och kört till punkt och pricka efter recept – med termometern och hela kittet. Min slottsstek är SEG 😭 Vad har man gjort för fel då ? 🙈

2021-05-26
Crock-Pot Sverige
Crock-Pot

Hej! Det beror på hur mycket fett det finns mellan fibrerna i köttet. Är det ett magert kött så kan det lätt bli så tyvärr.

2021-06-03
Michael Palander
Michael Palander

Hejsan!

Vilken termometer rekommenderas till att hålla koll på temperaturen?

2022-01-06
Crock-Pot Sverige
Crock-Pot

Vanlig stektermometer fungerar bra.

2022-01-07